Hoppa till innehållet

Polisen lägger ned utredning mot Uber – på grund av resursbrist

Amerikanska Uber har sedan 2016 utretts för att ha bedrivit olaga taxitrafik i Sverige. Men på grund av resursbrist har polisen valt att lägga ned förundersökningen, kan Di Digital avslöja.

Genrébild: polisen och föraren på bilden har ingen koppling till Uber-utredningen.
Genrébild: polisen och föraren på bilden har ingen koppling till Uber-utredningen.Foto: TT.

”Den där utredningen är tyvärr ett sorgebarn”, säger kammaråklagare Thomas Rickardsson.

Förundersökningen gäller Ubers kontroversiella budgettjänst Uber Pop, som lanserades i Sverige under hösten 2014, men lades ned i maj 2016 efter att den olagligförklarats.

Tjänsten fick stor uppmärksamhet eftersom privatpersoner bedrev yrkestrafik utan giltig legitimation under Ubers flagg. Fler än 80 förare har senare dömts till böter i tingsrätten för att i praktiken ha kört svarttaxi.

Tillsammans med en ensam trafikpolis i Stockholm har Thomas Rickardsson sedan hösten 2016 utrett Ubers straffrättsliga ansvar i frågan, eftersom de tillhandahöll plattformen. Men förundersökningen har i praktiken stått stilla i en längre tid.

”För att komma vidare har vi behövt hjälp av en annan kompetens, som vi anser finns hos Ekobrottsmyndigheten, men de har inte varit särskilt intresserade av att hjälpa till, trots påstötningar från chefsnivå”, säger han.

Läs mer: Polisutredningen mot Uber ligger på is 

Utredningen mot Uber innefattar bland annat hur pengar har flyttats mellan kunder, förare och bolag inom Uber-koncernen. Polisen har haft svårt att följa pengarna och att kartlägga exakt vilka summor det rör sig om, uppger flera personer med insyn för Di Digital.

”Detta är givetvis mycket frustrerande, särskilt som allt grundarbete, vilket var tämligen massivt, redan var utfört och vi befann oss i slutfasen av utredningen”, säger Thomas Rickardsson.

Läs mer: Skatteverket slår till mot Uber – drog in 102 miljoner på ett år

Skatteverket genomförde dock en utredning av Uber Pop i fjol, som kom fram till att tjänsten totalt drog in 102,9 miljoner kronor i intäkter. Bolaget blev därefter upptaxerat med 16,8 Mkr, bland annat för att ha undanlåtit att betala arbetsgivaravgifter.

I slutet på förra året beslutade åklagarkammaren i Stockholm att föra tillbaka förundersökningen till polisen. Nu bekräftar inspektör Anders Thonfors för Di Digital att den lades ned i slutet på december 2018.

Folk går helt enkelt på knäna. EBM kunde förmodligen inte avvara en enda person.

Eftersom förundersökningssekretess alltjämt råder vill åklagare Thomas Rickardsson inte svara på exakt vilka brottsrubriceringar som utreddes. Ingen av Ubers bolagsföreträdare blev formellt delgivna misstanke om brott.

Han bekräftar dock att det så kallade beställaransvaret, som regleras i yrkestrafiklagen, fanns med i bilden.

”Straffvärdet enligt en sådan rubricering är ganska lågt, maxstraffet är ett års fängelse, vilket inte står i paritet med de intäkter verksamheten genererade så en företagsbot fanns givetvis också med som ett alternativ”, säger Thomas Rickardsson.

Åklagaren kan yrka på företagsbot om personer i ledande ställning, som haft ett särskilt tillsyns- och kontrollansvar i verksamheten, inte gjort vad som krävs för att förebygga brottsligheten. Den högsta bötessumma som kan dömas ut i Sverige är 10 Mkr. 

”Vår preliminära bedömning var att framgångsfaktorn på en eventuell företagsbot mot Uber Pop, med säte i Nederländerna, var högst osäker. Brottet i sig har dessutom lågt straffvärde, det är böter eller fängelse i högst ett år som gäller”, säger Niklas Ahlgren, presskommunikatör på Ekobrottsmyndigheten.

När det kommer till resurskrävande ärenden behöver EBM snarare fokusera på grov organiserad ekonomisk brottslighet, uppger Niklas Ahlgren, där stora skattebelopp försvunnit från välfärdssystemet.

Läs mer: Så mycket skatt betalar Uber i Sverige

Åklagare Thomas Rickardsson anser att skuldfrågan snarare ligger på politikerna, som inte gett polis och åklagare tillräckligt med resurser.

”Folk går helt enkelt på knäna och EBM kunde förmodligen inte avvara en enda person på grund av högt tryck även hos dem. Det är tyvärr den krassa verklighet vi lever i”, säger han.

Numera bedriver Uber enbart laglig taxiverksamhet i Sverige, med cirka 190 000 aktiva användare och över anslutna 1 500 förare. Uber är ett av världens högst värderade startupbolag och sägs sikta på en värdering på runt 800 Mkr vid sin förväntade börsnotering under 2019.

Läs mer: Uber-utmanaren lämnar Stockholm: ”Lägre intresse” 

Innehåll från Exclusive NetworksAnnons

Upptäck framtidens datalagring med Cloudian

Cloudian omdefinierar datalagring med innovativa lösningar som hanterar ostrukturerad data i stor skala, så att organisationer kan dra största möjliga nytta av denna värdefulla tillgång. Med ett öga på framtiden prioriterar Cloudian säkerhet, enkel skalbarhet och sömlös integration med populära AI- och dataanalysverktyg.

I takt med att mängden digital information ökar ställs allt fler företag inför utmaningen att effektivt hantera och utvinna värde ur ostrukturerad data som bilder, dokument och maskindata. Cloudians främsta mål sedan företaget grundades 2011 har varit att tillhandahålla innovativa och skalbara datalagringslösningar, vilket har blivit allt mer relevant med den exponentiella tillväxten av data som genereras av AI-applikationer, arbetsbelastningar för dataanalys och IoT-enheter (Internet of Things). Cloudians flaggskeppsplattform HyperStore erbjuder nästa generations S3-kompatibla objektlagring och skapar ett effektivt, AI-optimerat data lake-ekosystem. Halvor Evensen, Regional Sales Manager för Norden och Baltikum, kommenterar:

– Ostrukturerad data, som inte följer en specifik modell eller ett specifikt format, utgör en stor del av all data som skapas idag. Dess värde förblir dock ofta outnyttjat på grund av svårigheter med hantering och analys. Det är viktigt att företag förstår de möjligheter som dagens dataexplosion innebär. Cloudians lösningar är inte bara utformade för att skydda information utan också för att ge organisationer möjlighet att utnyttja denna data för innovation och tillväxt.

Säkerhet och skalbarhet: Cloudians löfte

Cloudians plattform har blivit känd för sin förmåga att hantera stora datamängder och för sitt fokus på säkerhet. Erkänd för sin robusta hantering av massiva datauppsättningar, prioriterar Cloudian säkerhet med funktioner som datakryptering och nyckelhantering, tillsammans med S3 Object Lock för att skydda data mot ransomware genom att göra den oföränderlig. Denna säkerhetsnivå, kombinerat med plattformens skalbarhet, har lett till att flera statliga och offentliga organisationer i Europa har valt Cloudian som en lösning. Halvor fortsätter:

– Säkerhet är hörnstenen i allt vi gör. Våra kunder värderar möjligheten att behålla full kontroll över sina data, samtidigt som de också kan skalas upp vid behov.

Lösningar för den moderna digitala eran

Cloudian fokuserar på att möta behoven hos större företag som står inför utmaningen att hantera omfattande datamängder på ett sätt som är både effektivt och kostnadseffektivt. Genom att noggrant lyssna och anpassa sig till varje organisations unika krav har Cloudian etablerat sig som en tankeledare inom datalagring, alltid med målet att förenkla komplexiteten i den digitala världen

– Genom att anamma rätt strategier för datalagring kan företag inte bara skydda sin mest värdefulla tillgång - data - utan också omvandla den till en katalysator för innovation och tillväxt. Vårt mål är att hjälpa stora organisationer att navigera i datalagringslandskapet med våra skräddarsydda lösningar, avslutar Halvor.

 

 

Mer från Exclusive Networks

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Exclusive Networks och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera