Annons

Riksdagen gick på Bolunds linje – betalalternativ för e-handeln regleras

Per Bolund (MP) fick igenom den lag som reglerar hur betalbolag får presentera kreditbetalning vid e-handel.
Per Bolund (MP) fick igenom den lag som reglerar hur betalbolag får presentera kreditbetalning vid e-handel.
Klarna kommer inte att få presentera kredit som förval vid e-handel. Det står klart efter att riksdagen röstat igenom regeringens proposition.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Regeringen, med finansmarknadsminister Per Bolund (MP) i spetsen, ville genom en ny lag förbjuda betalbolag att erbjuda kredit som förvalt betalmedel vid e-handel.

Förslaget möttes av kritik från aktörer som Klarna och Bankföreningen liksom partier som Moderaterna och Liberalerna.

Läs mer: L och M tar Klarnas parti i striden mot Bolunds lagförslag

Men i onsdags röstade riksdagen för att bifalla förslaget, i enlighet med Moderaternas motion. Det innebär att förslaget ska utvärderas ett år efter införandet.

”Förslaget har ju fått kritik från exempelvis handeln, politiker, lagrådet, banker och betaltjänster för att innehålla en del brister och försämringar för konsumenten”, säger Klarnas Sverigechef Joakim Lundberg i en kommentar till Di Digital.

Läs mer: Tungviktare inom e-handeln vill stoppa Bolunds kreditförslag

Han fortsätter:

”Alla delar förstås riksdagens ambition om att minska skuldsättningen och det blir intressant att se utvärderingen som ska göras längre fram. Vi kommer såklart anpassa oss efter de nya förutsättningarna och fortsätta skapa trygga och smidiga kundupplevelser online. Svenska konsumenter väljer aktivt butiker som erbjuder Klarna och det här kommer inte förändra den saken.”

I Klarna Checkout får kunderna välja mellan Klarnas fakturalösning med en tidsfrist på 14 dagar, direktbetalning, kortbetalning eller Klarnas delbetalning. Enligt Di Digitals uppgifter väljer merparten av kunderna Klarnas lösningar. En källa har påpekat att Klarna även hjälper nätbutiker att göra riktad reklam för ”köp nu, betala sen”-erbjudanden.

Lagen träder i kraft 1 juli 2020.

Läs mer: De stora hoten mot Klarna finns i Sverige

Läs mer: Kickbacks och gratis kassalösning – så ser Klarnas gräddfil ut

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer