Hoppa till innehållet

Så stor är Uber-förarnas växande skattenota

Skatteverkets granskning har hittills lett till drygt 3 Mkr i upptaxeringar. Och fler blir det. ”Vi håller på hela hösten”, säger Susanna Bengtsson på Skatteverket.

Uber lanserades i Sverige 2014.
Uber lanserades i Sverige 2014.

Under året har taxiappjätten Uber börjat dela sina förares intäktsuppgifter i Sverige med Skatteverket. Skatteverket har därefter inlett en granskning av Uber-förare, vilket Di Digital nyligen avslöjade. Den genererar flera nya beslut för varje dag som går.

Hittills har 148 förare knutna till den numera nedlagda budgettjänsten Uberpop upptaxerats, enligt myndigheten. Hur många beslut som väntas kan Skatteverket inte uppge, men granskningen lär fortsätta i flera månader till.

”Vi håller på hela hösten här”, säger handläggaren Susanna Bengtsson, som ansvarar för Skatteverkets kontroll av taxibranschen.

Uberpop-förarna i fråga har efter Ubers avgift på 20 procent av taxan tagit emot intäkter från Ubers dotterbolag i Nederländerna utan att redovisa delar eller alla dessa i sina deklarationer.

Den största enskilda upptaxeringen rör uppgår till 132 000 kronor, varav drygt 100 000 kronor består av inkomstskatt på tidigare odeklarerade intäkter. Resten rör sig om en straffavgift och momstillägg.

Totalt har Skatteverket hittills upptaxerat Uberpop-förare med totalt 3,3 miljoner kronor, varav dryg 600 000 kronor i straffavgifter. En genomsnittlig upptaxering ligger på 20 000 kronor, enligt myndighetens siffror.

Nästan alla beslut som rör Uber gäller just Uberpop, där det var privatpersoner som kör bilarna för egen räkning istället för ett taxibolag. Men Skatteverket utesluter inte en granskning av Ubers övriga tjänster.

”Vi tittar på Uberpop i första hand. Det kan bli så att vi även tittar på näringsverksamheten. Men överlag bokför de intäkterna själva”, säger Susanna Bengtsson.


 

Mer om Uber:

Foto:

Kommentar: ”Alla fattar Uberpop – utom myndigheterna”

Foto:

Hundratals svenska Uber-förare åker dit i skattegranskning

Foto:

Avslöjar: Ubers förarkontroller är en bluff

Foto:

Kommentar: ”Uber har agerat korkat”

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera