Annons

Så stor är Uber-förarnas växande skattenota

Uber lanserades i Sverige 2014.
Uber lanserades i Sverige 2014.
Skatteverkets granskning har hittills lett till drygt 3 Mkr i upptaxeringar. Och fler blir det. ”Vi håller på hela hösten”, säger Susanna Bengtsson på Skatteverket.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Under året har taxiappjätten Uber börjat dela sina förares intäktsuppgifter i Sverige med Skatteverket. Skatteverket har därefter inlett en granskning av Uber-förare, vilket Di Digital nyligen avslöjade. Den genererar flera nya beslut för varje dag som går.

Hittills har 148 förare knutna till den numera nedlagda budgettjänsten Uberpop upptaxerats, enligt myndigheten. Hur många beslut som väntas kan Skatteverket inte uppge, men granskningen lär fortsätta i flera månader till.

”Vi håller på hela hösten här”, säger handläggaren Susanna Bengtsson, som ansvarar för Skatteverkets kontroll av taxibranschen.

Uberpop-förarna i fråga har efter Ubers avgift på 20 procent av taxan tagit emot intäkter från Ubers dotterbolag i Nederländerna utan att redovisa delar eller alla dessa i sina deklarationer.

Den största enskilda upptaxeringen rör uppgår till 132 000 kronor, varav drygt 100 000 kronor består av inkomstskatt på tidigare odeklarerade intäkter. Resten rör sig om en straffavgift och momstillägg.

Totalt har Skatteverket hittills upptaxerat Uberpop-förare med totalt 3,3 miljoner kronor, varav dryg 600 000 kronor i straffavgifter. En genomsnittlig upptaxering ligger på 20 000 kronor, enligt myndighetens siffror.

Nästan alla beslut som rör Uber gäller just Uberpop, där det var privatpersoner som kör bilarna för egen räkning istället för ett taxibolag. Men Skatteverket utesluter inte en granskning av Ubers övriga tjänster.

”Vi tittar på Uberpop i första hand. Det kan bli så att vi även tittar på näringsverksamheten. Men överlag bokför de intäkterna själva”, säger Susanna Bengtsson.


 

Mer om Uber:

Foto:

Kommentar: ”Alla fattar Uberpop – utom myndigheterna”

Foto:

Hundratals svenska Uber-förare åker dit i skattegranskning

Foto:

Avslöjar: Ubers förarkontroller är en bluff

Foto:

Kommentar: ”Uber har agerat korkat”

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer