Annons

SBAB i appsamarbete för att minska klyftan mellan nyanlända och företag

Teamet på Welcome med vd och grundare Emma Rosman som trea från vänster.
Teamet på Welcome med vd och grundare Emma Rosman som trea från vänster. Foto: Press
Ofta får folk nya jobb genom kontakter, något som många nyanlända känner att de saknar. Med sitt nya koncept ska integrationsappen Welcome ge nya i Sverige den viktiga kontakten med företag och först ut är SBAB.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Appen Welcome lanserades för två år sedan och sammanför nyanlända och svenskar. Hittills ska de ha matchat ungefär 10 000 personer som är nya i Sverige med privatpersoner.

Läs även: Techkändisar investerar i integrationsapp

Hittills är det bara privatpersoner som har kunnat använda appen, men Emma Rosman, vd och medgrundare, märkte att det fanns fler behov. Enligt SCB tar det i genomsnitt nio år för nyanlända att få ett jobb.

“Vi hör från många nyanlända att det finns ett gap till arbetsmarknaden”, säger hon.

Därför lanserar de i dag företagskonceptet “Welcome App på jobbet” där nyanlända kan kopplas samman med medarbetare på arbetsplatser. Målet är att minska klyftan mellan nyanlända och företag, att nya i Sverige ska få svar på  frågor om karriär, det svenska samhället och språket.

Läs även: Lärdomen från #GoogleOpenMic: "Det går att göra mycket utan kapital"

“Gång på gång hör man att folk får jobb genom kontakter. Vi tror på att att öka folks nätverk och kontaktytor”, säger Emma Rosman.

Statliga bolånebanken SBAB är först ut att låta sina medarbetare använda Welcomes app, och inom kort kommer bland annat pensionsföretaget SPP och fotbollsappen Football Addicts ansluta sig. Företagen ska direkt i appen kunna följa statistik över hur många människor deras anställda tar kontakt med och träffar.

Förra sommaren tog företaget in fyra miljoner kronor från Klarna-grundaren Niklas Adalberth och Avito-grundarna Jonas Nordlander och Filip Engelbert, och ytterligare en miljon i början av november från bland andra Truecallers grundare Nami Zarringhalam.

Läs mer: Techmiljardärer investerar i flyktingapp

Niklas Adalberth har även investerat i sajten Just Arrived, som ska hjälpa nyanlända att komma i kontakt med arbetsgivare.

Läs mer: Klarna-grundare satsar miljoner på flyktingar  

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer