Hoppa till innehållet

Spiltan blir storägare i Forza Football

Investeringen i speljätten Paradox gav mersmak. Nu blir Per H Börjessons Spiltan näst största ägare i Göteborgs tech-succé Forza Football.

Football Addicts vd Patrik Arnesson, Spiltans vd Per Håkan Börjesson och investerare Mikael Vaezi.
Football Addicts vd Patrik Arnesson, Spiltans vd Per Håkan Börjesson och investerare Mikael Vaezi.Foto: Margareta Bloom Sandebaeck

Göteborgsbolaget Forza Football, (tidigare Football Addicts) (NTL) står bakom en fotbollsapp med tre miljoner användare i månaden, livesändnings-apparna ”Inifrån” samt Forza Reporter, med målet att crowdsourca data från fotbollsligor

Bolaget, som har som mål att växa till 300 miljoner användare i månaden, har däremot ställt sig avig att ta in kapital av riskkapitalbolag. Anledningen är enligt grundaren Patrik Arnesson att man inte har något intresse av en börsnotering eller en försäljning av bolaget.

”Jag tycker att VC-bolag är väldigt kortsiktiga. De flesta VC bolag har ett tioårsperspektiv medan vi har ett hundraårsperspektiv. Vi vill istället bli ett lönsamt bolag där ägarna får utdelningar”, säger vd:n Patrik Arnesson.

Läs även: Gjorde dålig bostadsaffär – nu tvingas startup-grundaren sälja aktier 

Men nu står det klart att investmentbolaget Spiltan har investerat 16 miljoner kronor genom att köpa ut vissa av bolagets ägare. De gör sin investering till en värdering på 89 miljoner kronor och blir näst största ägare, med 19 procent av aktierna, efter Patrik Arnesson. Creandum som gjorde en liknande investering i bolaget i ett tidigare skede äger 10 procent av bolaget.

”Fördelen med Spiltan är att de kan ha ett mycket längre perspektiv än VC-bolagen. Spiltan kommer också göra att vi får mycket färre ägare och det är mycket lättare att driva ett bolag med färre ägare. Sen är Per Håkan på Spiltan helt fantastisk”, säger Patrik Arnesson.

Läs även: Spiltans vd sågar spar-robotar: ”Bättre att göra det själv” 

Spiltans investering i dataspelsföretaget Paradox Interactive blev en enorm succé. Bara det senaste året har börsvärdet stigit med över 100 procent. Spiltan har sedan dess gått ut med att de ska öka sina investeringar i techbolag.

”Vi hade hört talas om Patrik och han är en duktig entreprenör. Han har ett spännande bolag med idén att demokratisera fotbollen och tänker väldigt långsiktigt. Det passar vår idé om att inte har någon exitstrategi. Sen har ju vi ett brett nätverk och om det behövs mer pengar kan vi ju ställa upp med det”, säger Per H Börjesson, vd på Spiltan.

Spiltan äger i dag andelar i ett antal techbolag, däribland crowdfundingplattformen Pepins och rekryteringssajten Talently (tidigare Careereye). Tidigare i våras anställde Spiltan ytterligare två investmentmanagers för att öka antalet investeringar i startupbolag

”Vi letar efter nya bolag hela tiden. Och när det gäller tillväxtbolag har de ofta en stark koppling till internet”, säger Per H Börjesson.

Innehåll från ChargeNodeAnnons

Optimera elbilsladdningen och spara pengar

En smart laddtjänst är ett viktigt verktyg för företag och fastighetsägare som vill hålla nere sina elkostnader och samtidigt tillhandahålla elbilsladdning.

Senast 2027 ska alla svenska elnätsföretag ha infört effektbaserad prissättning vilket innebär debitering utifrån effektuttag. Redan idag tillämpas modellen bland elnätsföretagen eller så planeras det för fullt för ett införande. Med effektbaserad prissättning ska man motiveras till att sprida ut sin elanvändning. Detta innebär att man undviker effekttoppar vilket främjar effektivt nätutnyttjande. 

Elbilsladdning och effektbaserad prissättning kan därför innebära problem om man inte tänker till från start. Med ChargeNodes smarta ladd- och betaltjänst är det möjligt att plana ut effektkurvan och därigenom slippa dyra effektavgifter. Användarna anger avresetiden i företagets app och sedan prioriterar ladd- och betaltjänsten i vilken ordning bilarna ska laddas. 

– Vårt laddsystem har funktionen lastbalansering i kombination med en smart laddtjänst så att medlemmarnas bilar laddas utifrån parkeringstid. Det är alltså kombinationen av lastbalansering och smart laddtjänst som gör att anläggningsägaren kan hålla nere sin elanvändning och därigenom slippa dyra effektavgifter, säger Richard Forssell på ChargeNode.

En annan fördel är att ChargeNodes laddsystem med sin centraliserade laddstyrning har betydligt färre komponenter än traditionella lösningar. Det innebär effektiv och billig förvaltning efter garantiperiodens slut. 

– Vi rekommenderar att företag och fastighetsägare tänker igenom hur laddinfrastrukturen ska förvaltas över tid, säger Richard Forssell.

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ChargeNode och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera