Annons

Spotify vill köpa Soundcloud

Soundclouds grundare Eric Wahlforss och Alexander Ljung.
Soundclouds grundare Eric Wahlforss och Alexander Ljung.
Enligt källor till Financial Times har Spotify och Soundcloud kommit långt i förhandlingarna kring ett uppköp.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Redan för en dryg månad sedan gav Di Digital ett stalltips om att Spotify kommer köpa Soundcloud. På onsdagen rapporterade Financial Times att de båda bolagen är i ”avancerade diskussioner” kring ett uppköp.

Läs också: "Stalltips: Spotify kommer att köpa Soundcloud"

I en intervju med TV4 i augusti sa Spotifys vd och medgrundare Daniel Ek att man vill koppla ihop artister med användare i musiktjänsten. Det är något som inte görs i dag, i och med att artisterna inte själva har en närvaro på Spotify. Men det har de på Soundclouds plattform. Den svenskgrundade Berlin-baserade musiktjänsten är mer av ett community som miljoner av artister är med och skapar.

Mycket av det som Daniel Ek efterlyser kan Soundcloud erbjuda.

”Mycket av det som Daniel Ek efterlyser – en större skara med småskaliga artister som är i konstant dialog med sina lyssnare – kan Soundcloud erbjuda. Det enda som fattas är ett sätt för artister att tjäna pengar. Det har aldrig varit Soundclouds starka sida. Däremot är det Spotifys”, skrev Di Digitals Sven Carlsson när han gav sitt stalltips i augusti.

I slutet av mars i år lanserade Soundcloud tjänsten Soundcloud Go och i dagsläget konkurrerar de båda bolagen om betalande prenumeranter. Men hur många betalkonton Soundcloud faktiskt har lyckats skrapa ihop är inte känt.

För ett par veckor sedan nådde Spotify 40 miljoner betalande prenumeranter, vilket är dubbelt så många jämfört med i juni förra året. Det är också många fler än Apple Musics 17 miljoner betalande användare, men konkurrensen på den digitala musikmarknaden är stor och Apples tjänst har växt snabbt.

Om man får tro Financial Times källor ligger Spotifys uppköp av Soundcloud nära. Vad det handlar om för prislapp är oklart. Enligt en artikel från nyhetsbyrån Bloomberg i juli vill grundarna Alexander Ljung och Erik Wahlforss ha en miljard dollar, motsvarande runt 8,5 miljarder kronor, om de ska sälja sitt livsverk.

Läs också: "Kulturen förlorar om Soundcloud säljs"

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer