Annons

Swedbank Robur finansierade Mags förvärv – vill börsnotera bolaget

Erik Sprinchorn (tv) och Carl Armfelt förvaltar fonden Swedbank Robur Ny Teknik. Foto: Hampus Andersson
Erik Sprinchorn (tv) och Carl Armfelt förvaltar fonden Swedbank Robur Ny Teknik. Foto: Hampus Andersson
Det är Swedbank Robur som gått in med pengarna när spelbolaget Mag köper konkurrenten Quizkampen, kan Di Digital avslöja. Totalt går fonden in med 80 miljoner kronor och hoppas på en börsnotering av Mag senast nästa år.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

För två veckor sedan kunde Di Digital avslöja att Ruzzle-skaparen Mag Interactive köper konkurrenten FEO Media, med succémobilspelet Quizkampen. Mag är främst känt för sina framgångsrika ordspel för mobilen och utöver Ruzzle står de bakom Wordbrain och Wordalot.

”Vi blir ett av världens största spelbolag inom ordspel och frågesport. Totalt har våra spel nått över 200 miljoner nedladdningar”, sade Mags grundare och vd Daniel Hasselberg till Di Digital i samband med affären.

Enligt källor till Di Digital fick Mag betala uppemot 100 miljoner kronor för konkurrenten. En hemlig finansiär uppgavs då ligga bakom affären.

I våra ögon är Mag Interactive mogna för börsen redan nu.

Di Digital kan nu avslöja att denna finansiär är Swedbank Roburs Microcap-fond. Fonden bekräftar att man investerat 80 miljoner kronor i förvärvet. För detta får de aktier i Mag. Enligt Di Digitals källor utgör denna summa merparten av köpeskillingen.

“Det är spännande att få möjligheten investera i Mag Interactive och samtidigt hjälpa till att förverkliga ett väldigt strategiskt förvärv av FEO Media. Uppbyggnaden av ett starkt nordiskt kluster i spelbranschen är något vi tror på och gärna medverkar till”, säger Erik Sprinchorn, förvaltare av Swedbank Roburs fonder ”Ny Teknik” och ”Microcap”.

Swedbank Roburs ”Ny Teknik”-fond är sedan tidigare delägare i flera börsnoterade nordiska spelutvecklare, däribland Paradox Interactive, THQ Nordic, Starbreeze, G5 Entertainment, och finska Rovio (med Angry Birds-spelen). 

Läs mer: Rysk-svenska börsraketen G5 vill utmana Candy Crush 

Enligt Erik Sprinchorn består drygt 20 procent av fondens portfölj av just dataspelsaktier. 

Jag tror vi kommer se fler förvärv inom den nordiska spelsektorn.

“Mobilspel har över tid visat sig vara en betydligt lönsammare verksamhet än många trodde för ett par år sedan. Mag är ett tydligt exempel på det, med en global och lönsam affär med en otrolig potential. Vi ser fram emot att vara med på den resa som MAG Interactive nu inlett” säger han.

Erik Sprinchorn spår även fler samarbeten och uppköp inom den nordiska spelsektorn.

”Jag tror vi kommer se fler förvärv inom den nordiska spelsektorn. THQ Nordic tog nyligen in kapital för att köpa bolag och utveckla förläggarverksamhet. Vi har även sett hur bland annat Paradox och Starbreeze gått från att vara spelutvecklare till att även bli spelförläggare”, säger han.

Mag Interactives grundare och vd Daniel Hasselberg tycker att Swedbank Robur spelar en viktig roll i det svenska spelklustret.

”Jag tycker det är kul att Swedbank Robur investerar så pass mycket i den svenska spelsektorn. Det är bra för ekosystemet när ledningsgrupperna blir kvar här. Alla ska inte behöva köpas upp av amerikanska jättar som i fallet Dice, King och Mojang”, säger han.

Det är fortfarande ganska nytt att Swedbank Robur investerar i onoterade bolag. Första exemplet var investeringen i poddplattformen Acast i mitten september. Sedan dess har Acast flaggat för att de siktar på en notering på Stockholmsbörsen. 

Läs mer: Poddplattformen Acast siktar mot Stockholmsbörsen 

Det är bra för ekosystemet när ledningsgrupperna blir kvar i Sverige.

Erik Sprinchorn uppger att Swedbank Roburs onoterade investeringar i regel sker i "pre IPO"-bolag, det vill säga bolag som eftersträvar en börsnotering inom 12 månader. 

”I våra ögon är Mag Interactive mogna för börsen redan nu”, säger han.

Mags vd Daniel Hasselberg bekräftar att en börsnotering kan bli av i framtiden.

”Vi utesluter inte en framtida börsnotering”, säger han.

Swedbank Robur Ny Teknik är en av Sveriges mest framgångsrika aktiefonder. Sedan årsskiftet har fondens värde stigit med cirka 32,3 procent. De senaste fem åren är uppgången hela 330 procent.

Fonden Swedbank Robur Microcap lanserades den 1 juni i år och är än så länge endast tillgänglig för bankens privata kunder.

Mag Interactive har tidigare tagit in riskkapital från Nokia Growth Partners. Mer om det på Nordic Tech List.

Läs mer: Quizkampen-grundaren om försäljningen: ”Vi ville olika saker”

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer