Annons

Swedbanks första fintechinvestering går till Göteborg

Mina Tjänsters medgrundare Jonas Karles och Joakim Sjöblom med Swedbanks Emma Heimonen, ansvarig för bankens digitala innovation.
Mina Tjänsters medgrundare Jonas Karles och Joakim Sjöblom med Swedbanks Emma Heimonen, ansvarig för bankens digitala innovation. Foto: Swedbank.
Swedbank gör sin första fintech-investering i Göteborgsbolaget Mina Tjänster. Samarbetet innebär att startupbolagets tjänst blir tillgänglig på alla bankens digitala kanaler.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Fintech är en av tech-Sveriges hetaste områden just nu med miljardbolag som Klarna och Izettle i spetsen. Bara under 2016 investerades drygt 1 miljard kronor i svenska fintechbolag, enligt en genomgång av Nordic Tech List

De svenska bankerna har dock varit försiktiga med att investera i sektorn, och istället fokuserat på samarbeten. Ett undantag är SEB som under fjolåret var delaktig i sparappen Tinks finanisieringsrunda på 85 miljoner kronor och som flaggar för nya invsteringar i sektorn via sin inevsteringsarm SEB Ventures.

Nu har Swedbank dock gjort sin första investering i ett fintechbolag. Det handlar om det lilla Göteborgsbolaget Mina Tjänster (NTL) som nu tar in 15 miljoner kronor.

”Vi ser inte själva investeringen som så viktig utan för oss handlar det om att hitta samarbeten som kan skapa värde för Swedbanks kunder. Den här tjänsten hjälper personer att få bättre kontroll över sin ekonomi och det ligger helt i linje med våra värderingar”, säger Emma Heimonen, ansvarig för digital innovation på Swedbank. 

Läs även: Swedbank lanserar ett eget ”Shareville” 

Mina Tjänster hjälper användare att optimera pris och innehåll för abonnemangstjänster som telefoni, el och försäkring. Tjänsten tar även ansvar för att avsluta de abonnemangstjänster som användaren inte längre vill ha. 

Bolaget tjänar pengar på att marknadsföra nya abonnemang till kunderna utifrån vilka tjänster de använder i dag. Om man exempelvis har ett Netflix-konto skulle man kunna bli föreslagen ett abonnemang på HBO Nordic. 

Mina Tjänster grundades 2015 av Joakim Sjöblom, Jonas Karles och Marcus Lönnberg och har tidigare tagit in 2 Mkr från bland andra Almi företagspartner och Skaraborg Invest. Även grundaren till jämförelsesajten Prisjakt, Jonas Bonde, gick tidigare i år in som delägare. 

Läs även: Prisjakt-grundare blir delägare i Mina Tjänster 

Sedan starten har Mina Tjänster lockat till sig 60 000 användare och enligt bolaget själva  sparade man 15 miljoner kronor åt sina användare i fjol.

Samarbetet med Swedbank innebär att Mina Tjänster kommer att bli tillgängligt för bankens privatkunder i bankens alla digitala kanaler. Därmed kommer Mina Tjänster ha möjligheten att nå fyra miljoner potentiella användare.

Swedbank är inte den första banken som Mina Tjänster arbetat tillsammans med. Startupbolaget har under vintern suttit i Nordeas acceleratorprogram i Stockholm. 

Läs även: Betalo tecknar avtal med Nordea 

Bolaget kommer även fortsättningsvis att ha sitt huvudkontor i Göteborg men har även ett par platser på fintechhubben i Stockholm.

”Det finns en underdog-position i Göteborg, speciellt inom fintech. Vi vill gärna vara med i den transformationen som sker där just nu och vi tror det är en fördel för oss att sitta där”, säger Jonas Karles.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer