Annons

Techjättarna lockar svenska sparare: ”Var tredje fondkrona i april gick till teknikfonder”

Frida Bratt (till vänster) och Johanna Kull är sparekonomer på nätmäklarna Nordnet och Avanza.
Frida Bratt (till vänster) och Johanna Kull är sparekonomer på nätmäklarna Nordnet och Avanza.
De amerikanska techjättarna kom med mixade rapporter i spåren av coronakrisen, men står ändå starka på börsen jämfört med flera andra branscher. Det har fått svenska sparare att fortsätta satsa på teknikfonder.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Den senaste veckan har de flesta av de stora techjättarna rapporterat och förväntningarna på det första kvartalet i år var på olika sätt justerat utifrån coronautbrottet.

När det gäller Amazon, Netflix och till viss del även Microsoft fanns det en förväntan på att krisen har gett en positiv effekt under perioden. 

Amazons omsättning växte med 26 procent under det senaste kvartalet jämfört med samma period i fjol. E-handelsjätten har sett en försäljningsökning på grund av att så många har hållit sig hemma mycket under virusutbrottet. Bolaget har anställt, eller kommer att anställa, sammanlagt 175 000 personer för att kunna möta efterfrågan. 

Amazons kostnader för åtgärder kopplat till coronaviruset kommer dock att äta upp hela det operativa resultatet under innevarande kvartal, vilket fick aktien att falla i efterhandeln när rapporten kom i torsdags. Annars är Amazon en börsvinnare hittills i år, och har ökat med över 33 procent i värde.

Läs mer: Lägre vinst än väntat för Amazon: ”Det här är inte normala omständigheter”

Även Apple föll på börsen efter rapporten, då bolagets tillväxt jämfört med i fjol bara ökade med 1 procent. Den viktiga Iphone-försäljningen gick ner med 7 procent, men intäkterna från tjänster som Apple Music och TV gick upp med 16 procent. Techjätten sa att den andra halvan av april har känts mer stabil, men gav samtidigt ingen prognos för det innevarande kvartalet som man brukar.

Läs också: Apple redovisar platt tillväxt – missade på Iphone

I samband med rapporterna sa också Facebook och Googles moderbolag Alphabet att läget har stabiliserats efter en brant nedgång av annonsintäkter i mars. Båda bolagen lever främst på sin annonsaffär, men har samtidigt stora finansiella muskler. 

Alphabet håller dock i kostnaderna medan Facebook gasar på med anställningar och investeringar. Båda bolagen har nu hämtat hem tappet på börsen i mars och aktierna ligger på i princip samma nivå som i början av året. Även om de inte är uppe i toppnivåerna från i februari.

Läs även: Facebook-aktien rusade: ”April var mer stabilt”

Microsoft är däremot uppe och nosar på toppen. Jätten har sett en tillströmning av användare i och med att många jobbar hemma. Samtidigt sa vd:n Satya Nadella i samband med rapporten att coronaviruset inte egentligen har gett några stora avtryck i omsättningen.

Tesla levererade också en bättre rapport än väntat, trots att fabrikerna i USA har varit stängda sen i slutet av mars. Vilket fick grundaren och vd:n Elon Musk att twittra ut ”Befria Amerika nu” timmarna innan rapporten kom. Elbilstillverkarens aktie har gått upp med nästan 87 procent i år.

Läs mer: Tesla visar oväntad vinst – Elon Musk vädjar om att ”befria USA” 

Netflix, som har setts som en vinnare under krisen, fick hela 15,77 miljoner nya användare under förra kvartalet, vilket var nästan dubbelt så mycket än väntat. Bolaget har dock flaggat för att man tror att tillväxten avtar i takt med att samhällen öppnas upp igen.

Alla techaktier utom Amazon och Apple har mer eller mindre rusat på rapporterna för första kvartalet. Tilltron till dem finns inte bara på marknaden i USA utan också bland svenska sparare.

Johanna Kull är sparekonom på Avanza.
Johanna Kull är sparekonom på Avanza. Foto: Pressbild Avanza

”Var tredje fondkrona i april gick till teknikfonder och de är helt klart månadens mest köpta fondtyp”, säger Johanna Kull, sparekonom på nätmäklaren Avanza.

Samtidigt säger hon att det inte är så konstigt att fonderna är populära med tanke på att de också är det senaste decenniets vinnarfonder.

”De har gett en genomsnittlig avkastning på 17 procent per år och ger spararna en exponering mot snabbväxande tillväxtbolag. Det är ett bra komplement till svenskarnas annars bank- och verkstadstunga portföljer”, säger Johanna Kull.

En del svenska sparare sålde dock av teknikfonder i slutet av februari och de första veckorna i mars, när coronakrisen kom igång på allvar. Det säger Frida Bratt, sparekonom på nätmäklaren Nordnet.

Frida Bratt är sparekonom på Nordnet.
Frida Bratt är sparekonom på Nordnet. Foto: Martina Huber

”Teknikfonderna var den kategori som gick allra bäst under 2019. När turbulensen slog till tror jag att en del passade på att ta hem vinsten”, säger Frida Bratt.

Hon tror också att spararna kan ha tänkt att techjättarna ledde uppgången i fjol, och kanske därför var extra sårbara på en marknad i fritt fall.

”Men sedan kunde man se hur spararna tycktes ändra uppfattning om det ganska snabbt. Techjättarna drogs ju visserligen med ner i raset initialt, det gjorde ju alla, men har sedan återhämtat sig ordentligt”, säger Frida Bratt.

Förutom teknikfonder har spararna också köpt enskilda techbolag och särskilt populära har Netflix och Microsofts aktier varit.  

”Det har förstås att göra med en tro på att flera av bolagen surfar på megatrender som snarare förstärks än avtar i och med coronakrisen”, säger Frida Bratt.

Hon syftar till exempel på efterfrågan av mötesverktyg för hemmajobb, och att man tror att det är en trend som även kommer hålla i sig när tillvaron normaliseras. Ett frågetecken hon lyfter fram är dock hur mycket tappet i annonsintäkter slår mot några av bolagen framöver. 

Den mest köpa techfonden är Swedbank Robur Access USA, där de största innehaven är i Microsoft, Apple, Amazon, Facebook och Alphabet (i den ordningen). 

”Att köpa USA-index billigt är helt enkelt att enkelt sätt att få exponering mot de stora jättarna. Fonden Swedbank Robur Technology har fått se antalet ägare via Nordnet öka med 30 procent sedan årsskiftet”, säger hon.

Även teknikfonder med fokus på svenska och nordiska teknikbolag, som Swedbank Robur Ny Teknik och TIN Ny Teknik, är populära.

”Farhågan om att det skulle handla om någon sorts techbubbla som bara väntar på att spricka tycks alltså inte finnas hos spararna, och så som flera av techaktierna stått pall i raset kan vi möjligen avskriva den risken”, säger Frida Bratt.

Läs också: Nordnet börjar låna ut via Avanzas bolåneutmanare

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer