Hoppa till innehållet

Narrative kan räddas ur kollapsen – ny ägare kliver in

Nyligen försattes Kickstartersuccén Narrative plötsligt i rekonstruktion. Nu har grundarna hittat en ny finansiär, som man hoppas ska få bolaget på fötter igen. 

Narratives bärbara kamera Narrative Clip.
Narratives bärbara kamera Narrative Clip.Foto: Narrative

I början av juli kunde Di Digital berätta att kameratillverkaren Narrative (NTL), vars bärbara minikamera gjort stor succé på Kickstarter, drabbats av akuta finansiella problem och försatts i rekonstruktion

Det efter att Narratives finansiärer, Silicon Valley-bolagen Khosla Ventures och True Ventures, plötsligt klippt banden till företaget

”Det är en väldigt svår marknad för hårdvarustartups just nu. Även Fitbit och Gopro har svårt att visa lysande resultat. Det är inget vi kan påverka”, sa Narratives vd och grundare Martin Källström till Di Digital i samband med rekonstruktionen.

Han hoppades då kunna säkra ny finansiering för att få verksamheten på fötter igen. 

Nu, bara ett par veckor senare, syns ett första ljus i tunneln. Investmentbolaget Frontoffice Nordic, specialiserat på att hjälpa bolag i rekonstruktion och med tillfälliga finansiella problem, har klivit in som ny finansiär i Narrative. Det uppger Narrative på sin blogg

Någon investeringssumma uppges ej, men enligt Martin Källström löser investeringen delvis bolagets akuta finansiella problem. Pengarna ska användas för att öka produktionstakten av kameran Narrative Clip 2 och därmed få fart på verksamheten igen.

Narrative uppger vidare att man räknar med att säkra ytterligare finansiering från statliga Almi Företagspartner.

"Vår investering sätter Narrative i en stark position för att ta sig igenom rekonstruktionen. Narrative bygger en fantastisk produkt och vi ser fram emot att hjälpa dem lyckas med det", skriver Johan Lund, vd på Frontoffice, i blogginlägget. 

Foto: Katja Annola

Narratives vd och medgrundare Martin Källström hoppas kunna rädda sitt livsverk ur rekonstruktionen. Foto: Katja Annola

Vid tidpunkten för rekonstruktionen hade Narrative tagit in mer än 90 Mkr i riskkapital från flera ansedda investerare. Bolaget hade även samlat in flera miljoner i Kickstarter-donationer, samt skapat rubriker världen över med sin bärbara kamera.

Bolagets plötsliga kollaps kan ses som ett resultat av det betydligt kärvare investeringsklimatet framförallt i USA, där investerarna blivit betydligt mindre benägna att satsa pengar i bolag som saknar påtagliga intäkter.

Nyligen kunde Di Digital avslöja att även Truecaller, ett annat omskrivet svenskt startupbolag, valt att avbryta sina finansieringsplaner på grund av det tuffare klimatet i riskkapitalsektorn.

Läs även: Analys: "Narrative föll i Kickstarter-fällan" 

Innehåll från FreetradeAnnons

Investera i aktier utan avgifter som äter upp sparandet

Köp aktier – utan att förlora kapital på onödiga courtageavgifter. När prisade nätmäklaren Freetrade nu etablerar sig i Sverige vill de skaka om marknaden för nätmäklare.

– Att våra kunder får behålla sina hårt förvärvade pengar och inte betala courtageavgifter ligger i vårt DNA, det var ur den tanken vi grundades säger Emma Ödqvist, Sverigechef på Freetrade.

För den som investerar i aktier stort som smått urholkas investeringarna av de courtageavgifter som ledande nätmäklare idag tar ut vid varje affär. Vid köp av aktier för 100 kronor där plattformen tar 10 kronor i courtageavgift är det en betydande del av investeringen som ska betalas både vid köp och sälj tillfället. 

Det vill Freetrade ändra på. Freetrade är en av de största nätmäklarna i Storbritannien, med 1,5 miljoner kunder. 2023 prisades bolaget på British Bank Awards som ”bästa onlinetradingplattform”. Nu utmanar de Sveriges nätmäklaroligopol – genom att ta deras modell för courtagefri aktiehandel till Sverige

Få koll på de olika courtageklasserna

– Få har koll på de olika courtageklasserna och hur mycket det urholkar ens sparkapital att betala höga avgifter till banker eller nätmäklare. När man sparar och investerar för att finansiera sina framtida drömmar vill man förstås behålla så mycket pengar som möjligt. Det är bara att titta på vinsterna som görs i branschen för att förstå att den rådande prismodellen går att skära i, säger Emma Ödqvist.  

Freetrade vill ta marknadsandelar med att alltid erbjuda courtagefri aktiehandel och en låg valutaväxlingsavgift. Dessutom gör Freetrade det möjligt att köpa andelar i amerikanska aktier, som ofta är dyra, till exempel de som kallas de ”magnifika sju” har ett snittvärde på över 3000 kr, med fraktionshandel kan den som vill diversifiera sin portfölj ändå välja den typer av bolag i sin aktieportfölj.

– Vår fraktionshandel av aktier gör det möjligt att diversifiera sin portfölj även med bolag som har högre priser på sina aktier. Vi låter våra kunder styra sina egna investeringar. En nyckel till lyckade investeringar är att sprida risk, det vill säga investera över flera olika aktier. Kunderna kan köpa eftertraktade och högprofilerade aktier till den summa de vill investera. Perfekt för sitt månadssparande med en hälsosam riskspridning.

Emma Ödqvist hoppas att allt fler svenska börsentusiaster ska upptäcka den courtagefria handeln och på så sätt lägga en ännu bättre grund för det långsiktiga sparandet.

– Vi belyser alltid vikten av långsiktighet och diversifiering, att investera löpande och långsiktigt lönar sig eftersom ränta-på-ränta-effekten över tid blir stor. Tack vare vår courtagefria handel kan kunderna investera i en rad branscher och bolag, och samtidigt vara trygga i att varje krona faktiskt jobbar för dem.

Läs mer om Freetrade här  

Tänk på att investeringar innebär en risk. När du investerar kan värdet på din investering både minska och öka och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade beloppet. Freetrade tar inte ut någon courtageavgift när du köper eller säljer aktier men andra kostnader kan tillkomma, såsom växlingsavgifter vid handel av utländska aktier.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Freetrade och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera