Hoppa till innehållet

Polisen vilseledde om Uberpop: ”Inte olagligt än”

Nära 40 personer har dömts till dagsböter efter att ha kört Uberpop-taxi i Sverige. Men så sent som i höstas uppgav polisen, som svar på en direkt fråga, att den kontroversiella tjänsten inte var olaglig, kan Di Digital avslöja. 

Den kontroversiella budgettjänsten Uberpop lades ner i Sverige i maj.
Den kontroversiella budgettjänsten Uberpop lades ner i Sverige i maj.Foto: Jesper Frisk

Taxijätten Ubers budgettjänst Uberpop lades ned i Sverige i maj efter en rad kontroverser. Kritiken rörde allt från bristande säkerhetskontroller av nya förare till anklagelser om skattefusk.

Dessutom krävde Uber ingen taxilegitimation av förare som anslöt sig till tjänsten, vilket strider mot svensk lag för den som vill skjutsa någon mot betalning.

För domstolar och myndigheter har det inte rått något tvivel om att det Uberpop-förare gjort varit olagligt. Sedan i fjol har ett 40-tal Uberpop-förare dömts till dagsböter i tingsrätten eftersom de saknat taxilegitimation, kunde Di Digital avslöja tidigare i veckan.

Företaget Uber har däremot vid flera tillfällen anklagats för att ge sina förare diffusa eller rentav felaktiga råd i frågan. Flera av de dömda har i rätten uppgett att Ubers reklam och chaufförsmöten gett dem intrycket att Uberpop var lagligt i Sverige.

Men även polisen har gett felaktiga besked om tjänsten, kan Di Digital avslöja.

I höstas mottog Stockholmspolisen en fråga från en man som uppgav sig vara intresserad av att arbeta som Uberpop-förare. Han undrade huruvida tjänsten var laglig i Sverige.

”Uberpop är inte olagligt än i Sverige”, löd polisens svar.

Mejlet skickades två månader efter det att Transportstyrelsen, den myndighet som ansvarar för regler och tillstånd i trafiken, i en intervju med Di Digital uppgav att Uberpop stred mot svensk lag.

Det är oklart om mannen sen gick vidare och faktiskt började arbeta för Uber. 

Bo Göingberg, utredare på Transportstyrelsen, riktar kritik mot polisens mejlsvar.

”Det finns ingen grund för att säga att det inte är olagligt. Man får istället hänvisa till gällande lagstiftning. Det är utifrån den det ska avgöras om det är lagligt eller olagligt. Enligt min mening, och flera tingsrätters mening, så var det felaktigt,” säger Bo Göingsberg.

Göran Bollinder, chef för trafikpolisen i Stockholm, beklagar att polisen gett felaktiga besked.

”Medarbetaren borde ha hänvisat till de som har hand om utredningarna kring Uberpop och nämnt att vi ser det som en svarttaxi-verksamhet,” säger han.

Ett flertal Uberpop-fall står på tur att höras i tingsrätten, enligt uppgift till Di Digital. Hittills har ingen förare lyckats få en friande dom i hovrätten.

I december presenterar regeringens taxiutredning sina slutsatser. Bo Göingberg på Transportstyrelsen skulle bli förvånad om regeringens utredare inte tar itu med frågan om hur samåkning eventuellt kan regleras.

”Jag skulle inte tro att Amy Rader Olsson förespråkar en total avreglering av taxitrafiken. Inte när en helt ny lagstiftning om redovisningscentraler för taxi ska träda i kraft vid årsskiftet och genomföras nästa år”, säger Bo Göingberg.


Mer om Uber:

Foto:

Kommentar: Alla fattar Uberpop – utom myndigheterna

Foto:

Avslöjar: Ubers förarkontroller är en bluff

Foto:

Kommentar: ”Uber har agerat korkat”

Innehåll från Stena RecyclingAnnons

Cirkulär IT-satsning minskar klimatavtrycket

Nu storsatsar Stena Recycling i Sverige med sitt reuse-erbjudande – återbruk av IT-produkter. Bolaget har kapacitet att hjälpa små som stora företag med att förlänga livslängden på alla typer av IT-produkter.

– Elektronikavfall är den snabbast växande avfallsströmmen globalt. Det vill vi bidra till att ändra på. Eftersom vi hanterar både återbruk och återvinning i våra egna processer ger vi företag full koll på spårbarheten, genom produktens hela livscykel. Det ger fördelar i omställningen till cirkulära affärsmodeller, säger Lars Håkansson, Head of Reuse och ansvarig för cirkulära IT-tjänster på Stena Recycling.

Stena Recycling erbjuder företag en komplett lösning för återbruk av datacenter, lagringsutrustning, servrar och workplace IT. I tjänsten ingår allt från hämtning och säker radering av data till återbruk – och återvinning i de fall det krävs. 

Upptäck Stena Recyclings cirkulära IT-tjänster  

För cirkulär IT märks en stadigt ökad efterfrågan, inte minst när det gäller återbruk av datacenter. 

– Vi har en unik produktexpertis och vi både köper företags utrustning och erbjuder företag att köpa återbrukad och testad IT, till bra priser genom oss, säger Lars Håkansson. 

I satsningen ingår ett specialistteam på ett tiotal personer som alla har specialistkompetens inom cirkulära tjänster för IT-produkter.

– Vårt team hjälper till med frågor kring allt från koldioxidbesparing till hur vi jobbar med informationssäkerhet och vår certifiering genom ISO 27001, avslutar Lars Håkansson. 

Läs mer om informationssäkerhet hos Stena Recycling  

 

 

Mer från Stena Recycling

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Stena Recycling och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera