Hoppa till innehållet

Entreprenörens stora kärlek inhyser hopp

Det är många som kämpar just nu under coronakrisen. Från företagare som skapar kreativa lösningar för att deras livsverk ska överleva och initiativ för att stötta samhället till hjältarna i vården. 

Di Digitals nyhetschef Ida Hansson Brusewitz.
Di Digitals nyhetschef Ida Hansson Brusewitz.

Två veckor med hemarbete och social distansering. Minns knappt tiden innan. Hanteringen av corona delar Sverige i två läger – de som vill köra på som vanligt och de som i princip vill sätta landet i karantän. Vänner bråkar om vem som har rätt i frågan. Äldre blir nostalgiska och lägger upp bilder från barndomen i sociala medier.

Fångad av en stormvind. Börsen verkar ha drabbats av bipolaritet när den rasar och rusar endera dagen. Historiska stödpaket trycks ut. Företagen får dagligen nya besked att förhålla sig till. 

Som så ofta slänger jag ihop denna spalt över lunchen. Samtidigt sitter tydligen digitaliseringsministern Anders Ygeman och smörjer kråset på affärskrogen Portal tillsammans med bland andra sin pressekreterare Fredrik Persson. Det är stimmigt i lokalen och stämningen verkar vara på topp. I dag serveras bland annat en frasig fläskschnitzel och wallenbergare på torsk. 

Andes Ygeman lyftes fram som kronprins inom S och fick epitetet ”Ygemania” på grund av sin popularitet innan Transportstyrelse-skandalen för några år sedan.
Andes Ygeman lyftes fram som kronprins inom S och fick epitetet ”Ygemania” på grund av sin popularitet innan Transportstyrelse-skandalen för några år sedan.Foto: Jack Mikrut

För ett år sedan stod jag på scen tillsammans med Ygeman på Åre Business Forum (som tyvärr skjutits fram till september i år – det kommer inte bli samma sak utan snö). Vi pratade om impact, men också risker som cyberkrig. På frågan om han har följt rekommendationerna från foldern ”Om krisen kommer” och preppat, så var svaret att han nog hade lite torrvaror hemma från en fjällvandring. Jag undrar lite om ministern nu har köpt konserver och toalettpapper som de flesta andra.

Restaurangerna har drabbats hårt av oron kring coronavirusets spridning. På kort tid har ett antal initiativ snabbt körts ut, som appar för att beställa och betala direkt vid bordet och hemsidor för att köpa presentkort. Matleverantörsjättarna ser glada dagar, särskilt högtryck är det nu under lunchen.

Läs mer: Rusning efter hemlevererad mat

3D-bolag ställer snabbt om sin produktion och tillverkar utrustning till vården. Topprekryteraren Michaëla Berglund drog igång ett initiativ där hon och vännen Anna Broms Bauer skickar mat från Broms restaurang till akuten på SÖS mot att folk swishar in pengar.  

Bankdrottningen Lena Apler uppmanar folk att fortsätta konsumera som förr om man inte tillhör en riskgrupp: ”Lev på med sunt förnuft”, meddelar hon på Instagram. Samtidigt går det nu trögt för hennes Collector att sälja av startupportföljen.

Techprofilen Tuva Palm syns ofta på scen och i diverse paneler. Hon ska ha valt en annan väg och går i bräschen för isolering. Häromdagen kunde vi läsa i SvD om hur hon håller en digital middagsbjudning.  

Min främsta vapendragare, AI- och innovations-experten Ishtar Touailat, stannar inte upp på grund av social distansering. Just nu peppar hon sina följare att hålla i gång. Bland annat kör hon timmar med träningsprogram från hemmet varje dag. Något som Nasdaq nappade på och i dag körde de en digital session med henne.

Innehav som nätläkare och nätapotek går som tåget, medan mobilitetsbolag haltar. Elscooterbolaget Limes värdering riskerar att rasa med 80 procent. Vostok New Ventures Per Brilioths skapelse Voi har tvingats stänga ned på många ställen och erbjuder nu 25 000 scootrar till samhället.

Läs mer: Värderade Voi-innehav till en miljard – nu rasar hela elscooter-branschen

Samtidigt ser många köpläge i krisen. Värderingar för onoterade bolag har traditionellt fallit mer än börsen. Riskkapitalbolag som Creandum, EQT Ventures och Northzone står med välfyllda kassor. De är redo att stötta entreprenörer med följdinvesteringar eller göra nya affärer.

Enligt Northzone-partnern Pär-Jörgen Pärson bygger tuffa perioder ännu starkare entreprenörer. 

Kunderna viker, betalningarna kommer inte in som de ska, osäkerheten framåt är stor. Varslen duggar tätt. För många entreprenörer är deras bolag störst av allt. Ibland viktigare än vänner och familj, även om få vill erkänna det. De har lagt otaliga uppoffringar, blod, svett och tårar för att bygga upp verksamheten. 

Att då mitt i stormen ställa sig up och kämpa mer än någonsin är inspirerande. Nya samarbeten skapas, affärsidéer rullas ut, nya digitala arbetssätt implementeras i rekordfart. Entreprenörernas fokus och brinnande hjärtan kommer lyfta Sverige på sikt.

Och det digitala språnget vi nu tar kommer knappast rullas tillbaka när vi återgår till mer normala omständigheter. Så inget ont som inte för något gott med sig.

Läs mer: Rekordfyllda fonder ser köpläge: ”Kommer en tid efter corona”

Och krisen är tydligen inget hinder för att dra i gång nya fonder. Doldisförvaltarna Never Eat Alone investerar åt techprofiler och arvtagare och siktar nu på en ännu större fond. Bland annat har riskkapitalbolaget lockat till sig flera Storytel-grundare, H&M-arvingen Stefan Bengtsson och familjen af Jochnick

Läs mer: Doldisförvaltarna siktar på ny fond – mitt under krisen: ”En tvärnit på marknaden”

Innehåll från ChargeNodeAnnons

Optimera elbilsladdningen och spara pengar

En smart laddtjänst är ett viktigt verktyg för företag och fastighetsägare som vill hålla nere sina elkostnader och samtidigt tillhandahålla elbilsladdning.

Senast 2027 ska alla svenska elnätsföretag ha infört effektbaserad prissättning vilket innebär debitering utifrån effektuttag. Redan idag tillämpas modellen bland elnätsföretagen eller så planeras det för fullt för ett införande. Med effektbaserad prissättning ska man motiveras till att sprida ut sin elanvändning. Detta innebär att man undviker effekttoppar vilket främjar effektivt nätutnyttjande. 

Elbilsladdning och effektbaserad prissättning kan därför innebära problem om man inte tänker till från start. Med ChargeNodes smarta ladd- och betaltjänst är det möjligt att plana ut effektkurvan och därigenom slippa dyra effektavgifter. Användarna anger avresetiden i företagets app och sedan prioriterar ladd- och betaltjänsten i vilken ordning bilarna ska laddas. 

– Vårt laddsystem har funktionen lastbalansering i kombination med en smart laddtjänst så att medlemmarnas bilar laddas utifrån parkeringstid. Det är alltså kombinationen av lastbalansering och smart laddtjänst som gör att anläggningsägaren kan hålla nere sin elanvändning och därigenom slippa dyra effektavgifter, säger Richard Forssell på ChargeNode.

En annan fördel är att ChargeNodes laddsystem med sin centraliserade laddstyrning har betydligt färre komponenter än traditionella lösningar. Det innebär effektiv och billig förvaltning efter garantiperiodens slut. 

– Vi rekommenderar att företag och fastighetsägare tänker igenom hur laddinfrastrukturen ska förvaltas över tid, säger Richard Forssell.

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ChargeNode och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera