Hoppa till innehållet

Här är techbolagen som vill rädda byggsektorn

Byggbranschen präglas av skenande kostnader. Men en ny generation teknikbolag vill komma till undsättning. Di Digital listar tolv tech-bolag som vill effektivisera byggandet och sänka kostnaderna i sektorn.

Medsols från vänster: Gänget på Buildsafe, VR-lösningar från Örebros Wec360, Fieldlys marknadschef Sven Paulin visar upp appen, Tessins vd Jonas Björkman, Loop Rocks lastbil och chauffören Ulrika Sjöström, och Cbots golvläggarrobot Tilebot 300.
Medsols från vänster: Gänget på Buildsafe, VR-lösningar från Örebros Wec360, Fieldlys marknadschef Sven Paulin visar upp appen, Tessins vd Jonas Björkman, Loop Rocks lastbil och chauffören Ulrika Sjöström, och Cbots golvläggarrobot Tilebot 300.

Byggbranschen präglas av stigande kostnader och produktivitetsproblem. Utvecklingen driver upp priset på bostäder.  

Läs genomgången: Så ska techbolagen pressa priserna i byggsektorn

Men det finns hopp. 

Här är ett axplock på närmare 20 teknikbolag som jobbar för att effektivisera byggandet och sänka kostnaderna i sektorn: 

Fieldly

Rapporteringen på byggarbetsplatser sker ofta med hjälp av papper, penna och telefon. Det vill Fieldly råda bot på med sitt digitala verktyg för projektledning för byggföretag. Tids-, material- och körrapporter matas in via surfplattor och mobiler ute på bygget med målet att öka effektiviteten och minska risken för juridiska tvister i efterhand.
Omsättning 2016: 6,2 Mkr
Antal medarbetare: 16 i Helsingborg, Polen, Danmark och Italien.

Läs mer: Lunds universitet investerar i Fieldly 

Myloc
En samverkansplattform och logistiksystem för effektivare byggprojekt.
Grundades: 2007. Jobbat med byggsektorn i fem år.
Antal anställda: 17 i Malmö.
Omsättning 2016: 16 Mkr
Resultat: -40 000 kr

Cbot

Testkör nu sin första färdiga produkt, golvläggarroboten Tilebot 300, som ny hyrs ut till plattläggningsentreprenörer. Tilebot 300 ser ut som en golftruck, väger ett ton och används till en början främst för golvläggning i kommersiella lokaler som butiker och köpcentrum.
Omsättning:  2 miljoner kronor 2016
Resultat: -1 miljoner kronor 2016

Antal medarbetare: 7 i Linköping

Läs mer: Golvläggarrobot tar in kapital inför lansering

Buildsafe

Ett digitalt verktyg som fokuserar på avvikelsehantering och rapportering i byggprojekt, främst vad gäller säkerhet och effektivitet.
Omsättning 2016: 1,6 Mkr. ”Men vi räknar med en mångdubbling i år", säger marknadschef Leo Sydow.
Resultat 2016: 114 000 kr
Antal medarbetare: 20 i Stockholm

Brinja
Använder radar och annan sensorteknik i västar, hjälmar och maskiner för att varna byggarbetare för dolda faror på bygget.
Grundades: Oktober 2016
Antal anställda: Tre medarbetare i Göteborg.
Omsättning: Inget färdigt bokslut ännu. Första betalande kunden är Skanska. Del av Chalmers Ventures acceleratorprogram.

Wec360

Wec360 arbetar med presentationer i VR, AR och 3D av bostadsprojekt. Tekniken hjälper i bästa fall byggbolagen att säkra affären tidigare i processen, vilket sparar både tid och pengar.
Grundades:
2008 (Bolagetsnamnet uttalas ”we see 360”)
Antal anställda: 31 i Örebro, Stockholm, Malmö och Göteborg.
Omsättning: 24,2 Mkr
Resultat 2016: 1 Mkr
Liknande bolag:
Vyer Technologies och Diakrit.

Läs mer: Wec360-bossen: ”Vi är störst på VR för bygg”

Symbrio
Prisjämförelsesajt för installationsmaterial (el, VVS och ventilation). Erbjuder även digital hantering av inköp och fakturor.
Omsättning 2016: 37,2 Mkr
Resultat 2016: 1,4 Mkr
Antal medarbetare: 37 i Stockholm
Andra jämförelsesajter för byggmatrial: Klarapris och Byggvarulistan

Bimobject

Börsbolag som hjälper tillverkare inom byggsektorn att skapa virtuella BIM-objekt av sina produkter och marknadsföra dem genom bolagets digitala plattform.
Börsvärde: 1,4 miljarder kronor
Nettoomsättning 2016: 33,4 Mkr
Resultat 2016: -39,4 Mkr
Antal anställda: Cirka 160. Huvudkontor i Malmö. Dotterbolag i nio länder.

Plan B Bim
It-konsult i Stockholm som använder BIM för projektledning inom byggbranschen. Fokus ligger på livscykelfrågor och industrialisering av processer.
Antal anställda: 25
Nettoomsättning 2016: 25 Mkr
Resultat 2016: 3,2 Mkr

Zynka Bim
It-konsult som använder BIM för att digitalisera byggandet av bostäder och fastigheter.
Antal anställda: 32 i Göteborg, Stockholm och Malmö.
Nettoomsättning 2016: 14 Mkr
Resultat 2016: 2,4 Mkr

Loop Rocks

Startupbolag som är helägt av NCC. Matchar utbud och efterfrågan av sten och jord mellan byggarbetsplatser. I år har man även anslutit åkerier och maskinuthyrare till marknadsplatsen som även har lanserats i Danmark och Finland.
Grundades: juni 2016
Antal medarbetare:  9. Ska bli 20 inom ett år
Antal Användare: 7300
Antal anslutna byggarbetsplatser: Över 2000.

Läs mer: NCC:s startup rullar vidare till Danmark

Tessin

Underlättar för bygg- och fastighetsbolag att låna pengar till fastighetsprojekt genom gräsrotsfinansiering (crowdlending). Har förmedlat 750 miljoner kronor till 61 projekt sedan starten 2014.
Grundades: 2014
Antal medarbetare: 14
Nettoomsättning 2016: 12 Mkr
Resultat 2016: 270 000 kr

Innehåll från ChargeNodeAnnons

Optimera elbilsladdningen och spara pengar

En smart laddtjänst är ett viktigt verktyg för företag och fastighetsägare som vill hålla nere sina elkostnader och samtidigt tillhandahålla elbilsladdning.

Senast 2027 ska alla svenska elnätsföretag ha infört effektbaserad prissättning vilket innebär debitering utifrån effektuttag. Redan idag tillämpas modellen bland elnätsföretagen eller så planeras det för fullt för ett införande. Med effektbaserad prissättning ska man motiveras till att sprida ut sin elanvändning. Detta innebär att man undviker effekttoppar vilket främjar effektivt nätutnyttjande. 

Elbilsladdning och effektbaserad prissättning kan därför innebära problem om man inte tänker till från start. Med ChargeNodes smarta ladd- och betaltjänst är det möjligt att plana ut effektkurvan och därigenom slippa dyra effektavgifter. Användarna anger avresetiden i företagets app och sedan prioriterar ladd- och betaltjänsten i vilken ordning bilarna ska laddas. 

– Vårt laddsystem har funktionen lastbalansering i kombination med en smart laddtjänst så att medlemmarnas bilar laddas utifrån parkeringstid. Det är alltså kombinationen av lastbalansering och smart laddtjänst som gör att anläggningsägaren kan hålla nere sin elanvändning och därigenom slippa dyra effektavgifter, säger Richard Forssell på ChargeNode.

En annan fördel är att ChargeNodes laddsystem med sin centraliserade laddstyrning har betydligt färre komponenter än traditionella lösningar. Det innebär effektiv och billig förvaltning efter garantiperiodens slut. 

– Vi rekommenderar att företag och fastighetsägare tänker igenom hur laddinfrastrukturen ska förvaltas över tid, säger Richard Forssell.

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ChargeNode och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera