Annons

Kritiserade rättighetsregler röstas ned i EU-parlamentet

Det blev ett nej till de kritiserade copyright-reglerna i EU-parlamentets ödesomröstning. En majoritet av politikerna röstade emot förslaget.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

EU-parlamentet röstade vid 12-tiden på torsdagen nej till de nya upphovsrättsbestämmelserna för den inre marknaden. Det innebär att förslaget måste tillbaka till ritbordet och göras om innan parlamentet tar ställning till det igen i september. 

I kammaren i Strasbourg blev det totalt 318 röster för att riva upp mandatet, medan 278 parlamentsledamöter röstade för förslaget och 31 avstod. Samtliga svenska ledamöter på plats röstade emot förslaget.

”Bra att vi röstade ner förslaget om upphovsrätt, som är både obalanserat och måste göras om. I september kan vi nu göra det”, säger parlamentarikern Fredrick Federley (C) i en skriftlig kommentar till Di Digital.

Max Andersson från Miljöpartiet har tidigare, i en debattartikel på Di Digital, varnat för att konsekvenserna av förslaget kan bli allvarliga för stora delar av internet. Det skulle till exempel kunna hota utvecklingen av öppen källkod och många plattformar, så som Tinder och Tripadvisor, som inte har som affärsmodell att kränka upphovsrätten. 

”Det är en väldigt bra dag för internet och yttrandefriheten. Tack vare det enorma engagemanget från medborgare som hört av sig till parlamentariker får vi nu en chans att skriva om det och göra det bättre innan förhandlingarna med ministerrådet”, säger Max Andersson (MP) i ett uttalande efter omröstningen.

Läs mer: EU röstar om upphovsrätten – men två svenska ledamöter struntar i omröstningen 

Kommissionens initiativ om nya copyright-regler har väckt starka känslor sedan det röstades igenom i utskottet för rättsliga frågor den 20:e juni, vilket Di Digital då rapporterade om.

Det är framför allt två delar av förslaget som uppmärksammats, inte minst i sociala medier där starka åsikter uttryckts. Den ena, artikel 11, innebär att plattformar och webbsidor som själva publicerar eller låter andra publicera material på sin plattform måste betala licenser för länkat material. 

Läs mer: Startupgrundaren Mikael Pawlo: ”EU:s copyright-förslag hotar fria innovationer på internet”  

Artikeln har kallats för en "länkskatt" och innebär att en delning av rubriker, artiklar, skärmdumpar eller ingresser som länkar till material som någon annan skrivit tvingar plattformen att betala upphovsrättsinnehavaren.

Den andra bestämmelsen, artikel 13, innebär att upphovsrättsligt material måste plockas bort från sajter eller plattformar som tillhandahåller stora mängder material så fort som möjligt, annars väntar böter. 

Kritikerna har pekat på att alla aktörer därmed måste ha ett slags filter som ska kunna hitta material och ta bort det om det befaras innehålla upphovsrättsskyddat material. Något som skulle kunna bli mycket kostsamt sett till att exempelvis storbolag som Google, Youtube och Facebook har lagt ner hundratals miljoner på sina filter, en omöjlighet för mindre aktörer.

Läs mer: 118 kompositörer och låtskrivare: ”EU, skydda våra rättigheter nu!” 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer