Hoppa till innehållet

Kritiserade rättighetsregler röstas ned i EU-parlamentet

Det blev ett nej till de kritiserade copyright-reglerna i EU-parlamentets ödesomröstning. En majoritet av politikerna röstade emot förslaget.

EU-parlamentet röstade vid 12-tiden på torsdagen nej till de nya upphovsrättsbestämmelserna för den inre marknaden. Det innebär att förslaget måste tillbaka till ritbordet och göras om innan parlamentet tar ställning till det igen i september. 

I kammaren i Strasbourg blev det totalt 318 röster för att riva upp mandatet, medan 278 parlamentsledamöter röstade för förslaget och 31 avstod. Samtliga svenska ledamöter på plats röstade emot förslaget.

”Bra att vi röstade ner förslaget om upphovsrätt, som är både obalanserat och måste göras om. I september kan vi nu göra det”, säger parlamentarikern Fredrick Federley (C) i en skriftlig kommentar till Di Digital.

Max Andersson från Miljöpartiet har tidigare, i en debattartikel på Di Digital, varnat för att konsekvenserna av förslaget kan bli allvarliga för stora delar av internet. Det skulle till exempel kunna hota utvecklingen av öppen källkod och många plattformar, så som Tinder och Tripadvisor, som inte har som affärsmodell att kränka upphovsrätten. 

”Det är en väldigt bra dag för internet och yttrandefriheten. Tack vare det enorma engagemanget från medborgare som hört av sig till parlamentariker får vi nu en chans att skriva om det och göra det bättre innan förhandlingarna med ministerrådet”, säger Max Andersson (MP) i ett uttalande efter omröstningen.

Läs mer: EU röstar om upphovsrätten – men två svenska ledamöter struntar i omröstningen 

Kommissionens initiativ om nya copyright-regler har väckt starka känslor sedan det röstades igenom i utskottet för rättsliga frågor den 20:e juni, vilket Di Digital då rapporterade om.

Det är framför allt två delar av förslaget som uppmärksammats, inte minst i sociala medier där starka åsikter uttryckts. Den ena, artikel 11, innebär att plattformar och webbsidor som själva publicerar eller låter andra publicera material på sin plattform måste betala licenser för länkat material. 

Läs mer: Startupgrundaren Mikael Pawlo: ”EU:s copyright-förslag hotar fria innovationer på internet”  

Artikeln har kallats för en "länkskatt" och innebär att en delning av rubriker, artiklar, skärmdumpar eller ingresser som länkar till material som någon annan skrivit tvingar plattformen att betala upphovsrättsinnehavaren.

Den andra bestämmelsen, artikel 13, innebär att upphovsrättsligt material måste plockas bort från sajter eller plattformar som tillhandahåller stora mängder material så fort som möjligt, annars väntar böter. 

Kritikerna har pekat på att alla aktörer därmed måste ha ett slags filter som ska kunna hitta material och ta bort det om det befaras innehålla upphovsrättsskyddat material. Något som skulle kunna bli mycket kostsamt sett till att exempelvis storbolag som Google, Youtube och Facebook har lagt ner hundratals miljoner på sina filter, en omöjlighet för mindre aktörer.

Läs mer: 118 kompositörer och låtskrivare: ”EU, skydda våra rättigheter nu!” 

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här  

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera