Hoppa till innehållet

Miljoner upp i rök när Norrsken festar

Volvos nya affischnamn och vem som egentligen tog initiativet till Voi är några av veckans snackisar. Di Digitals nyhetschef konstaterar även att det blev röjigt på Norrskens senaste fest.

Di Digitals nyhetschef Ida Hansson Brusewitz.
Di Digitals nyhetschef Ida Hansson Brusewitz.

Vems idé var det egentligen att starta Voi? Grundaren Fredrik Hjelm har ju berättat att han ville hitta en bättre transportlösning efter att ha levt bland avgaser och bilköer i Moskva. Men enligt uppgifter till oss är saken något mer komplicerad. Ryktet säger att Per Brillioth, vd för riskkapitalbolaget Vostok New Ventures och heller ingen främling för ryska affärer, ska ha sett trenden i USA och tagit kontakt med Fredrik Hjelm för att dra igång ett elscooterbolag här i Sverige.

Klart är i alla fall att Per Brilioth är engagerad i den runda på 1-1,5 miljarder kronor som Voi är på väg att stänga. 

”Vi kan inte stoppa in en miljard själva men en bra bit av det och kommer att göra det”, sa han i en intervju med Di Digital.

Läs mer: Storägaren bekräftar: Voi på väg att stänga miljardrunda 

Frontar Volvo: Ishtar Touailat och Zlatan Ibrahimovic.
Frontar Volvo: Ishtar Touailat och Zlatan Ibrahimovic.

Volvo Cars VOLCAR B -5,90%Dagens utveckling har de senaste åren jobbat hårt från att gå från radhusstämpeln till lyx. Biltillverkaren har därför börjat samarbeta med heta profiler som fotbollsstjärnan Zlatan Ibrahimovic och Swedish House Mafia. Men nu har biltillverkaren valt att köra in på en ny väg enligt uppgifter till oss. När Volvo Cars snart lanserar sin mobiltitetstjänst ska det bli mer business, hållbarhet och tech.

Ryktet säger därför att de ska ha valt affärskvinnan Ishtar Touailat som nästa affischnamn. En kvinna som det är lite svårt att definiera. Hon är något av en influerare, med sina 55.500 följare på Instagram. Ishtar lämnade i våras sitt jobb som innovationschef på Tieto för Techbuddy, ett svenskt ”Uber för techsupport”. I veckorna driver hon även olika AI- och startupsprojekt, kodarprogrammet Futuristas och åker runt i Sverige och föreläser. Vi får se vad nästa steg är för denna ”Nya näringslivets Zlatan” – kanske även hon startar sitt eget mediebolag?

I veckan anordnade Norrsken Impact Week. Stiftelsen hade byggt om kontoret i Spårvagnshallarna i Stockholm till en maxad eventlokal som gick i olika plan. Besökarna slussades genom en tunnel i neon med påkostade filmer om hur Norrsken-bolagen ska förändra världen.

Rätt snabbt jobbat ändå. Jag har förstått att de i princip bestämde sig för att göra detta när vi tillsammans gjorde Impact Summit i Åre i mars. Vi på Di Digital var såklart med även denna gång. Men vi hade inte riktigt räknat med vilket tryck det skulle bli. Oftast brukar inte alla anmälda dyka upp på event. När Impact Summit blev fulltecknat släppte vi då på extra platser. Men det orsakade kökaos och några fick först stå och kika in i dörröppningen.

Niklas Adalberth på Impact Summit i måndags.
Niklas Adalberth på Impact Summit i måndags.Foto: Amanda Lindgren

Vi hade såklart mannen bakom Norrsken, Klarnamiljardären Niklas Adalberth, på scen. Han berättade om sitt ”breaking moment” hur han satt nyrik på ett hotellrum och började gråta – pengarna hade inte gjort honom lyckligare. Det blev upptakten till att hjälpa bolag som ska rädda världen och samtidigt tjäna pengar. Nu har han lagt över en miljard i sitt Norrsken – inget som påverkar hans ”frukostvanor”, enligt honom själv.

Läs mer: Klarna-grundaren: ”Handels smartaste ska inte bara starta nästa kreditbolag” 

Såklart ville vi överraska honom och berättade att vi skulle visa en film. Han såg lite ställd ut och tänkte kanske att vi skulle dra upp videon från 2003, den där Sebastian Siemiatkowski hade filmat när Niklas springer förbi diverse monument (och som vi tipsade om i förra Mitt i bruset). Har sedermera fått höra att de i sann entreprenörsanda försökte sälja filmen till SVT.

Läs mer: Se den blivande miljardären springa världen runt 

Men det vi visade var ett smakprov ur dokumentären ”The Game Changers”, med ingen mindre än Hollywoodskådisen och tidigare guvernören Arnold Schwarzenegger som programledare. Budskapet är att det ska bli macho att vara vegan. Du kan både äta växtbaserat och samtidigt bli stor och vältränad, enligt en rad bodybuilders. Niklas Adalberth står med som exekutiv producent och har skänkt pengar till projektet. Tydligen lever han som han lär här – Niklas är sedan många år vegetarian.

Norrsken har ett rykte om sig att ha något av en ”burning man”-aura kring sig. Bland annat har man tidigare haft rave och flugit in dj:s från Berlin. På torsdagskvällen hade de avslutningsfest. Lokalerna hade byggts om till en nattklubb. I kön möttes man av dansande mimare, som samtidigt bolmade ut svart rök. Apropå att leva som man lär undrade en del om utsläppet var klimatkompenserat.

Investerare och startupmänniskor trängdes på dansgolvet. Det blev röjig stämning med öppen bar, gin och tonic-fontän och en lucka där man kunde sticka in handen och bli serverad shots med bubbelgumsmak. I vimlet syntes bland andra Google-chefen Anna Wikland, civilministern Ardalan Shekarabi, Sveriges säkerhetsboss Dan Eliasson (generaldirektör för Myndigheten för samhällskydd och beredskap) och investerarna som Susanne Najafi och Susanna Campbell.

På kvällen korades vinnarna till Norrsken Award. En del tyckte dock att det var lite väl frikostigt att tre bolag fick pris – delad plats är tydligen inte lika hett i startupsvängen. En del entreprenörer beklagade sig över raggande investerare. Impactbolagen vill inte ha vilka pengar som helst utan vill ha ägare som förstår deras sak. Enligt en event-expert borde notan för kvällen ha landat på omkring 2–3 miljoner kronor. 

Läs mer: De får Norrskens impact-pris 

På Impact Summit intervjuade vi även Northvolts grundare Peter Carlsson. Batteri-vd:n verkade vara lite inne i ett ”vad var det jag sa”-läge nu efter sommarens investeringar på drygt 12 miljarder kronor och order på 122 miljarder. Det har ju inte varit en spikrak väg för Northvolt och bland annat har vår kollega Jesper Mothander granskat deras finansieringsplaner, förseningar och annat. När Di Digitals reporter Sven Carlsson i somras kunde scoopa före alla andra att Northvolt säkrat sin finansiering ska vi enligt ryktet blivit något av ett slagträ för vd:n. Han ska ha visat tidningens förstasida för att visa att även granskande journalister numera tror på projektet. Vi på Di kan väl konstatera att vi varken är kritiska eller hyllande, utan rapporterar det vi anser vara nyheter.

Läs mer: Northvolt-chefen om miljardprojektet: ”Fortfarande enormt komplicerat” 

Om projektet faller väl ut så skulle Peter Carlsson bli mångmiljardär på kuppen. Han har redan gjort lite startupinvesteringar och verkar sugen på fler – helst inom energi.

För att visa att de är på klimattåget så tog 270 Northvolt-medarbetare cykeln upp till bygget av jättefabriken i Skellefteå. Men tydligen orkade de inte riktigt hela vägen från Stockholm och Västerås. Från Uppsala till Umeå åkte de tåg.

Några andra som velat resa mer klimatsmart i veckan är Klarna. 1000 medarbetare skulle skeppas ned till Berlin för konferens. Sebastian Siemiatkowski chartrade ett helt tåg och 24 medarbetare cyklade från Stockholm.

Northvolts vd Peter Carlsson (i mitten) när han intervjuades på scen på Impact Summit.
Northvolts vd Peter Carlsson (i mitten) när han intervjuades på scen på Impact Summit.Foto: Amanda Lindgren
Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera