Hoppa till innehållet

Presidenten, generalen och blondiner – och så ett Twitterbråk

”Keep calm and wash your hands” var inget som någon verkade tänka på när näringslivets mäktigaste kvinnor samlades till gala i veckan. Samtidigt blev det debatt om blondiner och ”vems felet egentligen är”, konstaterar Di Digitals nyhetschef Ida Hansson Brusewitz.

Di Digitals nyhetschef, Ida Hansson Brusewitz.
Di Digitals nyhetschef, Ida Hansson Brusewitz.

Bunkrande av konserver. Elitskolor som stänger. Börsfall på 3 procent på en dag. Coronafebern undgår knappast någon. Men på veckans hetaste gala Näringslivets mäktigaste kvinna var oron som bortblåst. Här var det glitter och glamour. Kramar och kindpussarna haglade trots ivrigt ”corona-gestikulerande” från vissa. Jag har aldrig skådat så många powerkvinnor på samma plats. 

Jag mötte ett glatt gäng som stod tillsammans med Hemfrid-grundaren Monica Lindstedt (nummer 64 på listan) och hade vadslagning om hennes placering. En solig Lena Apler (på placering 67) som kommit från sitt älskade Palma – det ryktas att ett husköp är på gång där för Collectorgrundaren. Liberalernas tidigare partiledare Lars Leijonborg hängde vid ett bord med entreprenörer, bland andra Dashls Arbilina Nissan och Nina Akbari.

Monica Lindstedt och Lena Apler.
Monica Lindstedt och Lena Apler.

Läs mer: Bubbel och jubel – se bilderna från minglet här

Dashl har dessutom kopplingar till två kvinnor på listan: Dels Cristina Stenbeck som investerat i bolaget och Helena Helmersson, som är vd på H&M som är en annan delägare. Det var ingen avsaknad av tech-folk heller bland de 125 mäktigaste kvinnorna. Mest nöjda kan nog Spotify vara som fått in två chefer: Cecilia Qvist, chef för globala marknader, och Malin Stråhle, strategichef – även om det skiljde 40 placeringar mellan de två. 

Det har också höjts en del röster om listan. Vissa i näringslivet undrar varför de inte är med längre (tidigare låg den under Veckans Affärer som lades ned vid årsskiftet) medan andra bråkat om ”dåliga placeringar”. En viss debatt har också florerat kring homogeniteten på listan. En stor andel på listan pekas ut som ”blonda och från privilegierade bakgrunder”, men kritikerna konstaterar samtidigt att det är representativt för hela näringslivet.

Hela listan hittar du här: Här är näringslivets 125 mäktigaste kvinnor

Ingrid Bonde och Allison Kirkby på scenen under Näringslivets mäktigaste kvinna-galan i Vinterträdgården på Grand Hôtel på onsdagen.
Ingrid Bonde och Allison Kirkby på scenen under Näringslivets mäktigaste kvinna-galan i Vinterträdgården på Grand Hôtel på onsdagen.Foto: Joey Abrait

Hon gjorde mest intryck på scen: En färgstark Ingrid Bonde som korades till årets styrelseproffs. I ett par randiga byxor tackade hon dem som genom åren stått ut med hennes arbetsfokus när hon till exempel försvunnit i telefonsamtal. 

Öppenhjärtigt: Näst på tur att ta emot pris i kategorin Toppchef var Telias tillträdande vd Allison Kirkby. Hon och Telias vice ordförande Ingrid Bonde verkade komma ovanligt bra överens.

Kvällens snackis: En av pristagarna lyfte fram tre förebilder på scen: Selma Lagerlöf, Astrid Lindgren och entreprenören Isabella Löwengrip. Det sistnämnda namnet följdes av en talande tystnad och en del i publiken undrade om personen hade läst nyheterna senaste året.

Med på listan fanns många från tekniksektorn: Spel-vd:arna Ebba Ljungerud, Paradox Interactive, och Therese Hillman, Netent. Techinvesterarna Sophia Bendz, Atomico, och Jane Walerud. Techjättarna Microsofts respektive Googles Sverige-vd:ar Hélène Barnekow och Anna Wikland. Men också Darja Isaksson, generaldirektör Vinnova, Sara Mazur, ordförande för AI-programmet Wasp och Yubicos grundare Stina Ehrenswärd.

Finanschefer har generell en mäktig roll i sina bolag och flertalet hade kvalat in, bland andra Klarnas Camilla Giesecke.

Utrikeshandelsminister Anna Hallberg var med på galan och delade ut priset till Handelsbankens vd Carina Åkerström som vann Näringslivets mäktigaste kvinna. Vi känner även igen Anna Hallberg från hennes tid som vice vd för statliga Almi. Almis investeringsgren ska ha byggt ett gott rykte inom startupsvängen. När Almi går in och investerar genomför de en ovanligt tuff due diligence-process vilket ska göra det lättare att få med sig andra investerare. Om man klarar kraven vill säga.

Mentimeters grundare Johnny Warström och Niklas Ingvar tycker det är en fördel med många kvinnor i styrelsen.
Mentimeters grundare Johnny Warström och Niklas Ingvar tycker det är en fördel med många kvinnor i styrelsen.Foto: Jack Mikrut

Män som bråkar om kvinnor 

Vi på Di Digital ville bidra på något sätt till ”kvinnoveckan”. Våra reportrar Johannes Karlsson och Henrik Ek gick därför igenom hur det ser ut med representationen i de största techbolagens styrelser: Endast 20 procent är kvinnor och vissa bolag har inga alls.

Truecaller, Tink, Soundtrack Your Brand, Voi och Trustly är några med total manlig dominans i styrelserna. 

Läs mer: Få kvinnor i teknikstyrelser – därför är startupbolagen sämre än börsen

Läs mer: Voi om avsaknaden av kvinnor: ”Man går dit pengarna finns”

Mentimeter stack däremot ut med fler kvinnor än män. ”I vår kundgrupp är det en något större andel kvinnor som använder produkten. Om man inte har spelar den aspekten i styrelsen och organisationen missar man något”, kommenterade medgrundaren Johnny Warström till Di Digital.

Vi sökte Truecaller som avböjde att bli intervjuade i artikeln. Dock valde medgrundaren Nami Zarringhalam att istället senare dra igång debatten på Twitter. I en lång rad inlägg pekar han bland annat ut ägarna som roten till problemet: ”Vi har aldrig haft kvinnliga ledamoter för vi reste kapital från och via änglar i början som var våra tidigare chefer. De råkade vara män och vi tog vad vi kunde få.”

Han fick snabbt mothugg av Johnny Warström som bland annat kallade det för ”vaga bortförklaringar”.

Klarnas nya general Sebastian Runvik.
Klarnas nya general Sebastian Runvik.

Klarnas unga rekryt

I veckan har vi rapporterat om flera intressanta nyheter kring betalbolaget. Kinas rikaste man, Alibabas grundare Jack Ma, går in i Klarna via sitt bolag Ant Financial. Klagomålen mot Klarna fortsätter föga förvånande att öka i Sverige, i fjol steg de med 40 procent. Problemet ska nu tas på allvar och bolaget har anställt en ”Nollmissionsgeneral” vid namn Sebastian Runvik. Att han är blott 23 år gammal fick även Di Digitals yngre medarbetare att känna sig gamla.

Lyssna på podden

Äldre avsnitt av den här podden hittar du genom att gå till vår samlingssida.

Samlingssida för poddar

Veckans titel

Konrad Bergström, högtalarbolaget Zound Industries färgstarka grundare som valde att hoppa av, har nu fått in drygt 52 miljoner kronor till sitt elbåtsbolag Xshore. Med sig till havs har han fått Peter Dahlberg, djursjukvårdsjätten Anicuras före detta vd. Ny kapten för skutan blir Jenny Keisu från riskkapitalbolaget Summa Equity som tar över vd-stolen. 

Läs mer: Konrad Bergströms elbåtsbolag lägger i nästa växel

Konrad släpper dock inte båtarna utan vill fokusera på det han ”har talang för”. Och inte i vilken roll som helst – numer ska han tituleras ”president”.

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera