Annons

Presidenten, generalen och blondiner – och så ett Twitterbråk

Di Digitals nyhetschef, Ida Hansson Brusewitz.
Di Digitals nyhetschef, Ida Hansson Brusewitz.
”Keep calm and wash your hands” var inget som någon verkade tänka på när näringslivets mäktigaste kvinnor samlades till gala i veckan. Samtidigt blev det debatt om blondiner och ”vems felet egentligen är”, konstaterar Di Digitals nyhetschef Ida Hansson Brusewitz.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Bunkrande av konserver. Elitskolor som stänger. Börsfall på 3 procent på en dag. Coronafebern undgår knappast någon. Men på veckans hetaste gala Näringslivets mäktigaste kvinna var oron som bortblåst. Här var det glitter och glamour. Kramar och kindpussarna haglade trots ivrigt ”corona-gestikulerande” från vissa. Jag har aldrig skådat så många powerkvinnor på samma plats. 

Jag mötte ett glatt gäng som stod tillsammans med Hemfrid-grundaren Monica Lindstedt (nummer 64 på listan) och hade vadslagning om hennes placering. En solig Lena Apler (på placering 67) som kommit från sitt älskade Palma – det ryktas att ett husköp är på gång där för Collectorgrundaren. Liberalernas tidigare partiledare Lars Leijonborg hängde vid ett bord med entreprenörer, bland andra Dashls Arbilina Nissan och Nina Akbari.

Monica Lindstedt och Lena Apler.
Monica Lindstedt och Lena Apler.

Läs mer: Bubbel och jubel – se bilderna från minglet här

Dashl har dessutom kopplingar till två kvinnor på listan: Dels Cristina Stenbeck som investerat i bolaget och Helena Helmersson, som är vd på H&M som är en annan delägare. Det var ingen avsaknad av tech-folk heller bland de 125 mäktigaste kvinnorna. Mest nöjda kan nog Spotify vara som fått in två chefer: Cecilia Qvist, chef för globala marknader, och Malin Stråhle, strategichef – även om det skiljde 40 placeringar mellan de två. 

Det har också höjts en del röster om listan. Vissa i näringslivet undrar varför de inte är med längre (tidigare låg den under Veckans Affärer som lades ned vid årsskiftet) medan andra bråkat om ”dåliga placeringar”. En viss debatt har också florerat kring homogeniteten på listan. En stor andel på listan pekas ut som ”blonda och från privilegierade bakgrunder”, men kritikerna konstaterar samtidigt att det är representativt för hela näringslivet.

Hela listan hittar du här: Här är näringslivets 125 mäktigaste kvinnor

Ingrid Bonde och Allison Kirkby på scenen under Näringslivets mäktigaste kvinna-galan i Vinterträdgården på Grand Hôtel på onsdagen.
Ingrid Bonde och Allison Kirkby på scenen under Näringslivets mäktigaste kvinna-galan i Vinterträdgården på Grand Hôtel på onsdagen. Foto: Joey Abrait

Hon gjorde mest intryck på scen: En färgstark Ingrid Bonde som korades till årets styrelseproffs. I ett par randiga byxor tackade hon dem som genom åren stått ut med hennes arbetsfokus när hon till exempel försvunnit i telefonsamtal. 

Öppenhjärtigt: Näst på tur att ta emot pris i kategorin Toppchef var Telias tillträdande vd Allison Kirkby. Hon och Telias vice ordförande Ingrid Bonde verkade komma ovanligt bra överens.

Kvällens snackis: En av pristagarna lyfte fram tre förebilder på scen: Selma Lagerlöf, Astrid Lindgren och entreprenören Isabella Löwengrip. Det sistnämnda namnet följdes av en talande tystnad och en del i publiken undrade om personen hade läst nyheterna senaste året.

Med på listan fanns många från tekniksektorn: Spel-vd:arna Ebba Ljungerud, Paradox Interactive, och Therese Hillman, Netent. Techinvesterarna Sophia Bendz, Atomico, och Jane Walerud. Techjättarna Microsofts respektive Googles Sverige-vd:ar Hélène Barnekow och Anna Wikland. Men också Darja Isaksson, generaldirektör Vinnova, Sara Mazur, ordförande för AI-programmet Wasp och Yubicos grundare Stina Ehrenswärd.

Finanschefer har generell en mäktig roll i sina bolag och flertalet hade kvalat in, bland andra Klarnas Camilla Giesecke.

Utrikeshandelsminister Anna Hallberg var med på galan och delade ut priset till Handelsbankens vd Carina Åkerström som vann Näringslivets mäktigaste kvinna. Vi känner även igen Anna Hallberg från hennes tid som vice vd för statliga Almi. Almis investeringsgren ska ha byggt ett gott rykte inom startupsvängen. När Almi går in och investerar genomför de en ovanligt tuff due diligence-process vilket ska göra det lättare att få med sig andra investerare. Om man klarar kraven vill säga.

Mentimeters grundare Johnny Warström och Niklas Ingvar tycker det är en fördel med många kvinnor i styrelsen.
Mentimeters grundare Johnny Warström och Niklas Ingvar tycker det är en fördel med många kvinnor i styrelsen. Foto: Jack Mikrut

Män som bråkar om kvinnor 

Vi på Di Digital ville bidra på något sätt till ”kvinnoveckan”. Våra reportrar Johannes Karlsson och Henrik Ek gick därför igenom hur det ser ut med representationen i de största techbolagens styrelser: Endast 20 procent är kvinnor och vissa bolag har inga alls.

Truecaller, Tink, Soundtrack Your Brand, Voi och Trustly är några med total manlig dominans i styrelserna. 

Läs mer: Få kvinnor i teknikstyrelser – därför är startupbolagen sämre än börsen

Läs mer: Voi om avsaknaden av kvinnor: ”Man går dit pengarna finns”

Mentimeter stack däremot ut med fler kvinnor än män. ”I vår kundgrupp är det en något större andel kvinnor som använder produkten. Om man inte har spelar den aspekten i styrelsen och organisationen missar man något”, kommenterade medgrundaren Johnny Warström till Di Digital.

Vi sökte Truecaller som avböjde att bli intervjuade i artikeln. Dock valde medgrundaren Nami Zarringhalam att istället senare dra igång debatten på Twitter. I en lång rad inlägg pekar han bland annat ut ägarna som roten till problemet: ”Vi har aldrig haft kvinnliga ledamoter för vi reste kapital från och via änglar i början som var våra tidigare chefer. De råkade vara män och vi tog vad vi kunde få.”

Han fick snabbt mothugg av Johnny Warström som bland annat kallade det för ”vaga bortförklaringar”.

Klarnas nya general Sebastian Runvik.
Klarnas nya general Sebastian Runvik.

Klarnas unga rekryt

I veckan har vi rapporterat om flera intressanta nyheter kring betalbolaget. Kinas rikaste man, Alibabas grundare Jack Ma, går in i Klarna via sitt bolag Ant Financial. Klagomålen mot Klarna fortsätter föga förvånande att öka i Sverige, i fjol steg de med 40 procent. Problemet ska nu tas på allvar och bolaget har anställt en ”Nollmissionsgeneral” vid namn Sebastian Runvik. Att han är blott 23 år gammal fick även Di Digitals yngre medarbetare att känna sig gamla.

Länk till acast

Veckans titel

Konrad Bergström, högtalarbolaget Zound Industries färgstarka grundare som valde att hoppa av, har nu fått in drygt 52 miljoner kronor till sitt elbåtsbolag Xshore. Med sig till havs har han fått Peter Dahlberg, djursjukvårdsjätten Anicuras före detta vd. Ny kapten för skutan blir Jenny Keisu från riskkapitalbolaget Summa Equity som tar över vd-stolen. 

Läs mer: Konrad Bergströms elbåtsbolag lägger i nästa växel

Konrad släpper dock inte båtarna utan vill fokusera på det han ”har talang för”. Och inte i vilken roll som helst – numer ska han tituleras ”president”.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer