Annons

Så ska Spotifys grundare behålla makten över sitt bolag

Martin Lorentzon (tv) och Daniel Ek grundade Spotify 2006.
Martin Lorentzon (tv) och Daniel Ek grundade Spotify 2006. Foto: TT/Jesper Frisk
Spotify kan komma att börsnoteras redan i år, men grundarna har en strategi för att behålla makten över musiktjänsten även efter noteringen.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Spotify (NTL) planerar en börsnotering och ger därmed Coca Cola, Northzone, Li Ka-shing och övriga ägare möjlighet att sälja av sina innehav, i många fall med en betydande avkastning.

Som noterat bolag förlorar Spotifys styrelse, med de svenska grundarna i spetsen, kontrollen över vilka som köper in sig i bolaget.

Grundarna Daniel Ek och Martin Lorentzon har dock en plan för att bibehålla sitt inflytande även efter noteringen, kan Di Digital avslöja.

Vid en extra insatt bolagsstämma tidigare i oktober klubbades ett nytt förslag igenom som ger Spotifys styrelse rätt att dela ut en stor pott aktier till den de finner lämplig. Samtidigt skyddas Martin Lorentzon och Daniel Ek mot utspädning genom en ytterligare manöver. Detta framkommer i handlingar hos bolagsverket i Luxemburg.

Läs mer: Spotify noteras i New York – värt omkring 100 miljarder 

Spotifys styrelse kan numera dela ut aktier genom att utfärda så kallade certifikat. Styrelsen kan ge ut upp till 35 miljoner certifikat. Varje certifikat väntas bli värt mellan 0,05 och 1 aktie i Spotify.

Utdelningen kan dock inte ske om den medför att grundarnas gemensamma innehav sjunker under 5 procent av Spotify. Grundarna äger båda omkring 10 procent av bolaget i dag, enligt Di Digitals uppskattning.

Med andra ord kommer Spotify att kunna dela ut nya aktier till vem de vill samtidigt som Daniel Ek och Martin Lorentzon inte behöver tappa kontrollen över bolaget.

Läs mer: Så motarbetar Spotify nya skatter världen över

Gränsen på 5 procent är viktig. Ägare vars andelar överstiger 5 procent i ett bolag får i många fall rätt till viss information, veckorapporter, tillträde till styrelserummet och andra privilegier som mindre ägare inte åtnjuter. Detta enligt flera källor med insyn i techbranschen.

Enligt en källa till Di Digital kan det finnas flera skäl till Spotifys aktietekniska abrovink. Till exempel ger den Spotifys styrelse möjligheten att göra ett uppköp som finansieras med aktier i bolaget.

”Ofta är perioden inför en notering sista chansen för styrelsen att skaffa sig en massa mandat. Det kan till och med vara tveksamt om de kommer att ta chansen att utnyttja dem”, säger en person som vill vara anonym.

Att Spotify får möjlighet att utfärda 35 miljoner certifikat, när bolaget i sig bara består av knappt 4 miljoner aktier, kan tyda på att Spotify kommer att dela upp sina aktier inför noteringen. Det skulle innebära att varje aktie blir värd 10 eller kanske 100 gånger mindre än vad som är fallet i dag, men att andelarna i bolaget fördelas likadant.

Di Digital har sökt Spotify för en kommentar.

Läs mer: Spotifys vd har ett brevlådebolag på Cypern

Läs mer om Spotify:Foto:

Spotifys okända svenska ägare gör miljardklippFoto:

Så rika blir de på framgångssagan

Foto:

Nobbade Spotify 2008 – nu är bolaget värt över 100 miljarder

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer