Hoppa till innehållet

Så utlöste Spotify riksdagsdebatt och gatuprotester

Spotify hotar lämna landet. Tech-Sverige kallar till protester utanför riksdagen. Annie Lööf utmanar Mikael Damberg i en riksdagsdebatt. Di Digital har fusklappen för dig som missat upptrappningen till veckans veritabla gladiatorstrid.

OPTIONSBRÅKET: Martin Lorentzon, medgrundare på Spotify, Elisabeth Thand Ringqvist, ordförande för Svenska riskkapitalistföreningen, näringsminister Michael Damberg, finansminister Magdalena Andersson och Annie Lööf, C-ledare och f.d. näringsminister.
OPTIONSBRÅKET: Martin Lorentzon, medgrundare på Spotify, Elisabeth Thand Ringqvist, ordförande för Svenska riskkapitalistföreningen, näringsminister Michael Damberg, finansminister Magdalena Andersson och Annie Lööf, C-ledare och f.d. näringsminister.

Förstår du inte heller hur beskattningen av personaloptioner plötsligt blev en stridsfråga i Sveriges riksdag? Var lugn. Det är lite konstigt. Inte minst med tanke på att debatten pågått i flera årtionden.

När dotcombubblan sprack år 2000 var frågan exempelvis högaktuell. Många internetkonsulter hade då fått personaloptioner som rasat i värde. Men eftersom skatten baserats på det ursprungliga värdet på aktierna knutna till optionerna blev många sittande med svartepetter: flera miljoner i skatteskulder som tog många år att betala av.

Förslaget är jättebra för de som omfattas, men de är relativt få.

Sedan dess har techsektorn krävt två saker:

  • Förmånsbeskatta inte personaloptioner när de förvärvas utan när de säljs.
  • Beskatta personaloptioner som inkomst av kapital (30 procent skatt), istället för som inkomst av tjänst (ca 70 procent skatt).

Jämfört med länder som USA, England och Tyskland är det nämligen svårt att locka medarbetare med en kombination av lagom höga löner och personaloptioner som kan bli rena vinstlotten om bolaget blir en succé.

Här är milstolparna som fick personloptioner att bli en stridsfråga 2016:

  • Sommaren 2015: Startupmanifest kräver nytt optionssystem

Inför Almedalen görs en PR-offensiv i form av ett manifest från en rad unga teknikföretag i startupsektorn. Man föreslår bland annat generösa regler för personaloptioner i startupbolag enligt amerikansk modell ”som inte bara lockar talang till startupbolag utan sekundärt även skapar ett ekosystem av ängelinvesterare i nya startups när personaloptionerna löses ut”.

  • 1 September 2015:  Damberg nappar! Snabbutreder personaloptioner

Närings- och innovationsminister Mikael Damberg antar utmaningen och lovar en snabbutredning om personaloptioner och en startup-ansvarig på Näringsdepartementet.

  • 2 September 2015: Batra anklagar Damberg för idéstöld

Moderaternas Anna Kinberg Batra skriver under på näringsminister Mikael Dambergs plan för att främja startupsektorn. Flera av förslagen har redan lagts fram av Alliansen, säger hon.

  • 9 september 2015: Riskkapitalistföreningen kräver skattesänkningar

Elisabeth Thand Ringqvist, ordförande för Svenska riskkapitalistföreningen, och en rad entreprenörer kräver sänkt skatt på personaloptioner. I en debattartikel på DI Digital skriver de bland annat att:

”I USA beskattas optioner som inkomst av kapital med en skattesats på 15-20 procent. I Sverige är det idag inkomst av förvärvsarbete och beskattas således med upp till 67 procent.”

  • 15 mars, lunchtid: Regeringen föreslår nya regler för personaloptioner!

Regeringen, nu med finansminister Magdalena Andersson i spetsen, föreslår en ny typ av personaloptioner, särskilt utformade för snabbväxande startupbolag, i ett förslag till Finansdepartementet.

Dessa ”kvalificerade personaloptioner” ska inte förmånsbeskattas när de förvärvas. När andelarna säljs beskattas de som inkomst av kapital.

Läs mer: Så blir de nya optionsreglerna för startups

Förslaget, som träder i kraft först 2018, gäller dock endast företag inom vissa sektorer. Vidare krävs att bolagen i fråga har färre än 50 anställda, under 80 Mkr i omsättning och är yngre än sju år.

  • 15 mars, kl 15:  Företagarna och Centerpartiet sågar förslaget

Varken intresseorganisationen Företagarna eller småföretagarvänliga Centerpartiet är imponerade av förslaget.

”Förslaget är jättebra för de som omfattas, men de är relativt få”, säger Annika Fritsch, skatteexpert på Företagarna och en av experterna i utredningen som tagit fram förslaget.

Läs mer: "Förbudslistan är lång": Kritik mot förslaget om personaloptioner

  • 15-17 mars: Fan och hans moster sågar förslaget

Förslaget om ”kvalificerade personaloptioner” sågas av en lång skara politiker och företagare. Bland de som träder fram på Di Digital kan nämnas: Mats Persson, skattepolitisk talesperson för Liberalerna (L) och Creandums Carl Fritjofsson.

  • 12 april: Spotify-grundarna hotar med landsflykt

Spotifys grundare, Daniel Ek och Martin Lorentzon, skriver att tusentals Spotifyjobb riskerar att förloras till USA om inte svenska politiker agerar i deras hjärtefrågor. På plattformen Medium listar de tre problem som hindrar Spotify att växa i dag: bristen på bostäder och programmerare samt, just det, beskattningen av personaloptioner. 

Läs mer: Spotify-grundaren: "Vi tvingas växa i andra länder"

  • 13 april: Techvärlden kallar till demonstration utanför riksdagen

Organisationen Sthlm Tech tar rygg på Daniel Ek och Martin Lorentzon.  Den 11 maj kallar man till en demonstration för bättre villkor för startups utanför Sveriges riksdag.

Läs mer: Upp till kamp! Techvärlden kallar till demonstration utanför riksdagen

  • 15 april: Annie Lööf begär riksdagsdebatt mot Damberg

Efter Spotifys utspel om möjligheterna att driva techbolag i Sverige utmanar Annie Lööf regeringen. Nu begär hon riksdagsdebatt om personaloptioner med näringsminister Mikael Damberg.

Mer om optionskriget i veckans Digitalpodden:


http://embed.acast.com/digitalpodden/spotifyshallerbrandtalfranstartup-barrikadernaochnordnetblirriskkapitalister

Du hittar även Digitalpodden på Acast och direkt i iTunes


Har du lyssnat på Digitalpodden? Vad tyckte du? Ge oss gärna feedback! Vi finns på Twitter, Facebook och givetvis även på mejl

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera