Annons

Så utlöste Spotify riksdagsdebatt och gatuprotester

OPTIONSBRÅKET: Martin Lorentzon, medgrundare på Spotify, Elisabeth Thand Ringqvist, ordförande för Svenska riskkapitalistföreningen, näringsminister Michael Damberg, finansminister Magdalena Andersson och Annie Lööf, C-ledare och f.d. näringsminister.
OPTIONSBRÅKET: Martin Lorentzon, medgrundare på Spotify, Elisabeth Thand Ringqvist, ordförande för Svenska riskkapitalistföreningen, näringsminister Michael Damberg, finansminister Magdalena Andersson och Annie Lööf, C-ledare och f.d. näringsminister.
Spotify hotar lämna landet. Tech-Sverige kallar till protester utanför riksdagen. Annie Lööf utmanar Mikael Damberg i en riksdagsdebatt. Di Digital har fusklappen för dig som missat upptrappningen till veckans veritabla gladiatorstrid.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Förstår du inte heller hur beskattningen av personaloptioner plötsligt blev en stridsfråga i Sveriges riksdag? Var lugn. Det är lite konstigt. Inte minst med tanke på att debatten pågått i flera årtionden.

När dotcombubblan sprack år 2000 var frågan exempelvis högaktuell. Många internetkonsulter hade då fått personaloptioner som rasat i värde. Men eftersom skatten baserats på det ursprungliga värdet på aktierna knutna till optionerna blev många sittande med svartepetter: flera miljoner i skatteskulder som tog många år att betala av.

Förslaget är jättebra för de som omfattas, men de är relativt få.

Sedan dess har techsektorn krävt två saker:

 • Förmånsbeskatta inte personaloptioner när de förvärvas utan när de säljs.
 • Beskatta personaloptioner som inkomst av kapital (30 procent skatt), istället för som inkomst av tjänst (ca 70 procent skatt).

Jämfört med länder som USA, England och Tyskland är det nämligen svårt att locka medarbetare med en kombination av lagom höga löner och personaloptioner som kan bli rena vinstlotten om bolaget blir en succé.

Här är milstolparna som fick personloptioner att bli en stridsfråga 2016:

 • Sommaren 2015: Startupmanifest kräver nytt optionssystem

Inför Almedalen görs en PR-offensiv i form av ett manifest från en rad unga teknikföretag i startupsektorn. Man föreslår bland annat generösa regler för personaloptioner i startupbolag enligt amerikansk modell ”som inte bara lockar talang till startupbolag utan sekundärt även skapar ett ekosystem av ängelinvesterare i nya startups när personaloptionerna löses ut”.

 • 1 September 2015:  Damberg nappar! Snabbutreder personaloptioner

Närings- och innovationsminister Mikael Damberg antar utmaningen och lovar en snabbutredning om personaloptioner och en startup-ansvarig på Näringsdepartementet.

 • 2 September 2015: Batra anklagar Damberg för idéstöld

Moderaternas Anna Kinberg Batra skriver under på näringsminister Mikael Dambergs plan för att främja startupsektorn. Flera av förslagen har redan lagts fram av Alliansen, säger hon.

 • 9 september 2015: Riskkapitalistföreningen kräver skattesänkningar

Elisabeth Thand Ringqvist, ordförande för Svenska riskkapitalistföreningen, och en rad entreprenörer kräver sänkt skatt på personaloptioner. I en debattartikel på DI Digital skriver de bland annat att:

”I USA beskattas optioner som inkomst av kapital med en skattesats på 15-20 procent. I Sverige är det idag inkomst av förvärvsarbete och beskattas således med upp till 67 procent.”

 • 15 mars, lunchtid: Regeringen föreslår nya regler för personaloptioner!

Regeringen, nu med finansminister Magdalena Andersson i spetsen, föreslår en ny typ av personaloptioner, särskilt utformade för snabbväxande startupbolag, i ett förslag till Finansdepartementet.

Dessa ”kvalificerade personaloptioner” ska inte förmånsbeskattas när de förvärvas. När andelarna säljs beskattas de som inkomst av kapital.

Läs mer: Så blir de nya optionsreglerna för startups

Förslaget, som träder i kraft först 2018, gäller dock endast företag inom vissa sektorer. Vidare krävs att bolagen i fråga har färre än 50 anställda, under 80 Mkr i omsättning och är yngre än sju år.

 • 15 mars, kl 15:  Företagarna och Centerpartiet sågar förslaget

Varken intresseorganisationen Företagarna eller småföretagarvänliga Centerpartiet är imponerade av förslaget.

”Förslaget är jättebra för de som omfattas, men de är relativt få”, säger Annika Fritsch, skatteexpert på Företagarna och en av experterna i utredningen som tagit fram förslaget.

Läs mer: "Förbudslistan är lång": Kritik mot förslaget om personaloptioner

 • 15-17 mars: Fan och hans moster sågar förslaget

Förslaget om ”kvalificerade personaloptioner” sågas av en lång skara politiker och företagare. Bland de som träder fram på Di Digital kan nämnas: Mats Persson, skattepolitisk talesperson för Liberalerna (L) och Creandums Carl Fritjofsson.

 • 12 april: Spotify-grundarna hotar med landsflykt

Spotifys grundare, Daniel Ek och Martin Lorentzon, skriver att tusentals Spotifyjobb riskerar att förloras till USA om inte svenska politiker agerar i deras hjärtefrågor. På plattformen Medium listar de tre problem som hindrar Spotify att växa i dag: bristen på bostäder och programmerare samt, just det, beskattningen av personaloptioner. 

Läs mer: Spotify-grundaren: "Vi tvingas växa i andra länder"

 • 13 april: Techvärlden kallar till demonstration utanför riksdagen

Organisationen Sthlm Tech tar rygg på Daniel Ek och Martin Lorentzon.  Den 11 maj kallar man till en demonstration för bättre villkor för startups utanför Sveriges riksdag.

Läs mer: Upp till kamp! Techvärlden kallar till demonstration utanför riksdagen

 • 15 april: Annie Lööf begär riksdagsdebatt mot Damberg

Efter Spotifys utspel om möjligheterna att driva techbolag i Sverige utmanar Annie Lööf regeringen. Nu begär hon riksdagsdebatt om personaloptioner med näringsminister Mikael Damberg.

Mer om optionskriget i veckans Digitalpodden:


http://embed.acast.com/digitalpodden/spotifyshallerbrandtalfranstartup-barrikadernaochnordnetblirriskkapitalister

Du hittar även Digitalpodden på Acast och direkt i iTunes


Har du lyssnat på Digitalpodden? Vad tyckte du? Ge oss gärna feedback! Vi finns på Twitter, Facebook och givetvis även på mejl

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies