Hoppa till innehållet

Här är investerarnas svenska AI-favoriter

Artificiell intelligens har de senaste åren letat sig in i konsumentnära tjänster som Apples Siri och Amazons Alexa. Här är några av de hetaste svenska startupbolagen som vill skaka om branscher med hjälp av AI.

Medsols från vänstra hörnet: Teamet på Signal Signal, Anna Nordell Westling, medgrundare och marknadschef på Sana Labs, grundarteamet på Bokio samt Sigmastocks medgrundare Mai Thai och Nanna Stranne.
Medsols från vänstra hörnet: Teamet på Signal Signal, Anna Nordell Westling, medgrundare och marknadschef på Sana Labs, grundarteamet på Bokio samt Sigmastocks medgrundare Mai Thai och Nanna Stranne.

Ska man peka ut det mest hajpade området för startups just nu är AI, eller artificiell intelligens, en av de toppkandidaterna. I en rapport från det tongivande riskkapitalbolaget Atomico som publicerades förra året utnämndes AI till en av de mest spännande sektorerna och ett flertal fonder som specialiserar sig på investeringar i AI-bolag har sett dagens ljus världen över det senaste året.

I början av maj kunde Di Digital till exempel berätta om den nystartade fonden Norwegian.ai som siktar på att ta in en miljard kronor för att investera i nordiska startupbolag som är verksamma inom AI.

Läs mer: Ny miljardfond ska satsa på AI-bolag

Googles moderbolag Alphabet har ett riskkapitalbolag som bara investerar i AI. Andrew Ng, som grundade Googles Brain Team och som tidigare varit forskningschef på den kinesiska sökjätten Baidu, har tagit in 150 miljoner till en egen AI-fond. Även Microsoft och Toyota har liknande fonder.

Läs mer: Google-veteran drar igång miljardfond för AI 

Samtidigt har AI-febern väckt en viss oro. Analysfirman Gartner skrev i en rapport i somras att många bolag av marknadsföringsskäl överdriver vilken roll AI spelar för deras produkter. Bakom en tunn fernissa kan det dölja sig bolag vars tekniska verkshöjd inte alls är särskilt imponerande.

Läs mer: Rapport: "AI" används som marknadsföringsknep 

En annan viktig aspekt med AI är att det skiljer sig från andra trendiga teknologier såtillvida att det skär igenom branscher.  Ett vårdbolag, fintechbolag eller edtechbolag kan på samma gång också vara ett AI-bolag.

En genomgång av Di Digitals databas Nordic Tech List visar att det fram till i slutet av oktober i år hade gjorts 34 investeringar i svenska AI-bolag. Här listas 10 av de mest omtalade bolagen som lockat kapital.

 

Bokio (NTL)

Gör: Tillhandahåller automatiserad bokföring på webb och i mobil till mindre företag. AI-motorn sorterar informationen och ger en färdig bokföring och deklaration.

Grundades: 2011

Foto:
Bokios fyra grundare: strategichef Joel Rozada, designansvarig Emma Rozada, teknikchef Mikael Eliasson och vd Viktor Stensson. Foto: Press

Finansiering: Har tagit in knappt 30 miljoner kronor från bland annat Chalmers Ventures, Vinnova och affärsänglarna Mattias Miksche och Sophia Bendz.

Läs mer: Bokio fyller på kassan – vill bli ”global standard” för gratis bokföring 

 

Signal Signal (NTL)

Gör: Automatiserar mediebevakning av ljud. Läser av vad som sägs i poddar, radio, tv och Youtube i syfte att användaren ska kunna analysera det egna och konkurrenternas varumärken.

Grundades: 2016

Foto: Johannes Edelstam
Teamet på Signal Signal. Foto: Johannes Edelstam

Finansiering: Har tagit in drygt 4 miljoner kronor från bland annat Propel Capital, Soläng Invest och NHL-spelaren Mattias Weinhandl.

Läs mer: ”Google för ljud” tar in pengar och siktar internationellt

 

Aifloo (NTL)

Gör: Erbjuder ett uppkopplat armband som förstår rörelser och beteendemönster, med syftet att göra livet enklare för äldre.

Grundades: 2015

Finansiering: Har tagit in knappt 70 miljoner kronor från riskkapitalbolaget EQT Ventures och Länsförsäkringar.

Läs mer: EQT Ventures investerar i AI-bolaget Aifloo 

 

Sana Labs (NTL)

Gör: Anpassar nätutbildningar efter individens kunskaper och förmåga med hjälp av artificiell intelligens.

Grundades: 2016

Foto:
Anna Nordell Westling, medgrundare och marknadschef på Sana Labs. Foto: Jack Mikrut

Finansiering: Har tagit in knappt 10 miljoner kronor från Anna Felländer, Joen Bonnier, Mattias Miksche och Sophia Bendz.

Läs mer: Finansgräddan lockas till hans AI-bolag – ”Det här är framtiden” 

 

Bofink (NTL)

Gör: Robotrådgivare som vill optimera bolån, alltså skulder, snarare än tillgångar. Användarna får ett betyg på sitt bolån baserat på räntan, bindningstiden, amortering och skuldsättningsgraden.

Grundades: 2015

Finansiering: Har tagit in drygt 5 miljoner kronor från bland annat Lena Apler, Ann Grevelius och Thomas Eriksson.

Läs mer: Bolåneoptimeraren: ”Vi är helt ensamma om det här” 

 

Lysa (NTL)

Gör: Robotrådgivare för både små och större sparare. Spararen anger en lämplig risknivå varpå Lysa fördelar andelen aktier och räntebärande tillgångar i portföljen.

Grundades: 2015

Finansiering: Har tagit in 20 miljoner kronor från grundarteamet, till vilket förre Avanza-vd:n Nicklas Storåker räknas.

Läs mer: Nicklas Storåkers utmanar branschen med ny robotrådgivare 

 

Sigmastocks (NTL)

Gör: Vill vara ett alternativ till traditionell fondförvaltning och hjälpa människor att förvalta sina tillgångar i aktier. Algoritmen är avsedd för långsiktigt sparande.

Grundades: 2014

Foto: Christian Granqvist
Sigmastocks grundare Mai Thai och Nanna Stranne. Foto: Press

Finansiering: Har tagit in omkring 10 miljoner kronor från bland annat Chalmers Ventures, Bo Mattsson och Lena Apler.

Läs mer: Efter courtagechocken – Sigmastocks i samarbete med Nordea 

 

Century Analytics (NTL)

Gör: En hedgefond för valutahandel som bygger på att artificiell intelligens tolkar stora mängder historisk data. Målsättningen för fonden när den lanseras är att ge en avkastning på 10 procent per år.

Grundades: 2015

Finansiering: Har tagit in drygt 7 miljoner kronor från bland annat Videoplaza-grundaren Alfred Ruth och Precise Biometrics-medgrundaren Mårten Öbrink.

Läs mer: Deras AI-fond vill förvalta 100 miljoner 

 

Formulate (NTL)

Gör: Upptäcker mönster i butikskvitton som ska hjälpa handlare att optimera sina erbjudanden.

Grundades: 2013

Finansiering: Har tagit in omkring 5 miljoner kronor från bland annat Bo Mattsson och DHS Venture Partners.

 

Lexplore (NTL)

Gör: Avläser med hjälp av AI ögonrörelser hos barn för att i ett tidigt skede upptäcka tecken på dyslexi. I Sverige säljs tjänsten direkt till både till skolor och kommuner. Lexplore genomför också pilotprojekt i ett antal amerikanska delstater. 

Grundades: 2015

Finansiering: Har tagit in omkring 65 miljoner kronor från bland annat Gabriel Urwitz och Pomonagruppen.

Läs mer: Nya miljoner ska ta deras dyslexi-startup till USA

Källa: Di Digitals databastjänst Nordic Tech List

Innehåll från Exclusive NetworksAnnons

Upptäck framtidens datalagring med Cloudian

Cloudian omdefinierar datalagring med innovativa lösningar som hanterar ostrukturerad data i stor skala, så att organisationer kan dra största möjliga nytta av denna värdefulla tillgång. Med ett öga på framtiden prioriterar Cloudian säkerhet, enkel skalbarhet och sömlös integration med populära AI- och dataanalysverktyg.

I takt med att mängden digital information ökar ställs allt fler företag inför utmaningen att effektivt hantera och utvinna värde ur ostrukturerad data som bilder, dokument och maskindata. Cloudians främsta mål sedan företaget grundades 2011 har varit att tillhandahålla innovativa och skalbara datalagringslösningar, vilket har blivit allt mer relevant med den exponentiella tillväxten av data som genereras av AI-applikationer, arbetsbelastningar för dataanalys och IoT-enheter (Internet of Things). Cloudians flaggskeppsplattform HyperStore erbjuder nästa generations S3-kompatibla objektlagring och skapar ett effektivt, AI-optimerat data lake-ekosystem. Halvor Evensen, Regional Sales Manager för Norden och Baltikum, kommenterar:

– Ostrukturerad data, som inte följer en specifik modell eller ett specifikt format, utgör en stor del av all data som skapas idag. Dess värde förblir dock ofta outnyttjat på grund av svårigheter med hantering och analys. Det är viktigt att företag förstår de möjligheter som dagens dataexplosion innebär. Cloudians lösningar är inte bara utformade för att skydda information utan också för att ge organisationer möjlighet att utnyttja denna data för innovation och tillväxt.

Säkerhet och skalbarhet: Cloudians löfte

Cloudians plattform har blivit känd för sin förmåga att hantera stora datamängder och för sitt fokus på säkerhet. Erkänd för sin robusta hantering av massiva datauppsättningar, prioriterar Cloudian säkerhet med funktioner som datakryptering och nyckelhantering, tillsammans med S3 Object Lock för att skydda data mot ransomware genom att göra den oföränderlig. Denna säkerhetsnivå, kombinerat med plattformens skalbarhet, har lett till att flera statliga och offentliga organisationer i Europa har valt Cloudian som en lösning. Halvor fortsätter:

– Säkerhet är hörnstenen i allt vi gör. Våra kunder värderar möjligheten att behålla full kontroll över sina data, samtidigt som de också kan skalas upp vid behov.

Lösningar för den moderna digitala eran

Cloudian fokuserar på att möta behoven hos större företag som står inför utmaningen att hantera omfattande datamängder på ett sätt som är både effektivt och kostnadseffektivt. Genom att noggrant lyssna och anpassa sig till varje organisations unika krav har Cloudian etablerat sig som en tankeledare inom datalagring, alltid med målet att förenkla komplexiteten i den digitala världen

– Genom att anamma rätt strategier för datalagring kan företag inte bara skydda sin mest värdefulla tillgång - data - utan också omvandla den till en katalysator för innovation och tillväxt. Vårt mål är att hjälpa stora organisationer att navigera i datalagringslandskapet med våra skräddarsydda lösningar, avslutar Halvor.

 

 

Mer från Exclusive Networks

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Exclusive Networks och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera