Hoppa till innehållet

Sommarhetta för riskkapitalet – svenska teknikbolag tog in 800 miljoner

Pengarna har fortsatt att flöda till svenska teknikbolag under sommarlunken. I juli månad fyllde tillväxtbolagen på sina kassor med totalt 800 miljoner kronor i nytt kapital.

Vois vd och medgrundare Fredrik Hjelm samt Yubicos vd och grundare Stina Ehrensvärd.
Vois vd och medgrundare Fredrik Hjelm samt Yubicos vd och grundare Stina Ehrensvärd.Foto: Di/Most Photos/press.

Coronavirusets spridning i Sverige tycks ha mattats av – och riskkapitalet är fortsatt villigt att investera nya pengar i tillväxtbolag utanför börsen. 

De sex största rundorna summerades till totalt 797 miljoner kronor under juli. Därutöver skedde också en mängd mindre kapitalanskaffningar.

Det innebär att det nu har investerats uppemot 1,6 miljarder kronor under de senaste två sommarmånaderna, då summan var ungefär lika stor i juni.

Största vinnare blev it-säkerhetsbolaget Yubico YUBICO +3,49%Dagens utveckling som säkrade ny finansiering från pensionsjätten AMF, samt elscooterbolaget Voi som räknade hem ytterligare medel från storägaren VNV Global.

Här är de fem största rundorna som offentliggjordes under juli:

Yubico – 300 miljoner kronor

Teknikbolaget Yubico har fyllt på kassan med 30 Mkr från pensionsjätten AMF, till en värdering om 6 miljarder kronor. Tanken är att Stina Ehrensvärds bolag nu ska öka produktionen av sina säkerhetsnycklar i Sverige och även börja hyra ut produkten till kunder.

Voi – 270 miljoner kronor

Elscooterbolaget Voi gjorde en jätteförlust på 770 Mkr under 2019 – och tog efter en tung period under coronapandemin in nytt kapital till en billigare värdering. Merparten av pengarna kommer från riskkapitalbolaget VNV Global och ska delvis finansiera en entré i Storbritannien. 

Corpower – 93 miljoner kronor 

Svenska Corpower vill revolutionera vågkraften med sina bojar, som ska lanseras kommersiellt runt 2024. Bland andra Preem-miljardären Mohammed al-Amoudi har investerat i bolaget.

Lifecare X – 60 miljoner kronor 

Lifecare X utvecklar en digital hälsoplattform som kallas för Imaginecare. Efterfrågan har fått ett uppsving under coronapandemin, då fler patienter krävt behandling i hemmet.

Edume – 44 miljoner kronor

Kinnevik-veteranen Jacob Waern driver utbildningsappen Edume från London, med 20 anställda. Bolaget har redan teknikjättar som Airbnb och Uber på kundlistan och har nu fyllt på kassan för att växa ännu snabbare.

Willa – 30 miljoner kronor 

Svenska Willa Pay vill hjälpa frilansare att ta betalt för sitt arbete. Tanken är att etablera sig i USA redan från start – vilket fått EQT Ventures att köpa in sig i bolaget.

De största riskkapitalrundorna månad för månad:

Januari
Februari
Mars
April
Maj
Juni




Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här  

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera