Annons

Extremt kapitalregn över startups i mars

Epidemic Sound, med vd:n Oscar Höglund, Matsmart, med vd:n Karl Andersson, och Klarna, med vd:n Sebastian Siemiatkowski, tog in nytt kapital under mars.
Epidemic Sound, med vd:n Oscar Höglund, Matsmart, med vd:n Karl Andersson, och Klarna, med vd:n Sebastian Siemiatkowski, tog in nytt kapital under mars. Foto: Jack Mikrut, Jesper Frisk
Inflödet av kapital till den svenska tekniksektorn har fått en rivstart där mars månad sätter nytt rekord för det senaste året. Totalt trillade det in investeringar på 14,1 miljarder kronor – vilket är mer än halva totalen för 2020.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Trots att tillväxtaktier fått sig en törn på börsen i den pågående sektorrotationen tycks investerarna hungra efter teknikbolag. 2021 började starkt med investeringar i startups på 3,5 miljarder kronor under januari och februari.

Flertalet stora rundor, framför allt i Klarna och i Epidemic Sound, gjorde att investeringarna i mars drog iväg till 14,1 miljarder kronor enligt Di Digitals genomgång. Det slår 2020 års rekordmånad september som landade på 11,5 miljarder. Och är dessutom nära hälften av totalen för fjolåret på 27 miljarder. 

Återigen syns investeringar i bolag med fokus på ljud och finans, men även ett antal så kallade impactbolag som ska göra världen bättre och samtidigt tjäna pengar.

1. Klarna – 8,5 miljarder kronor

Klarna tog in 8,5 miljarder kronor för att fortsätta växa i USA och expandera verksamheten globalt. Den nya värderingen blir 262 miljarder kronor, en ökning med 180 procent sedan i fjol.

2. Epidemic Sound – 3,8 miljarder kronor

Svenska Epidemic Sound, som driver en digital musikbank, tog in nytt kapital från den tidigare delägaren EQT och den helt nya investeraren Blackstone. Bolaget värderades till 11,9 miljarder kronor i transaktionen. Senare under månaden framgick det att pensionsjättar som Alecta, AMF och TIN Fonder hade köpt aktier i bolaget för 800 miljoner kronor.

3. Matsmart – 350 miljoner kronor

Matsmart, säljer överblivna varor på nätet istället för att låta dem svinnas bort, och har sedan tidigare Ikea som delägare. I den senaste rundan deltog bland annat SEB.

4. Fishbrain – 263 miljoner kronor

Fishbrain har sedan i somras ökat antalet användare med nästan 2 miljoner till totalt 12 miljoner. Bolaget växlar upp sin satsning på e-handel i kombination med den sociala plattformen för fiskare.

5. Glooko – 250 miljoner kronor

Med Glookos teknik sammankopplas patienter med vården, där data från från blodsockermätare, CGM:s, insulinpumpar, insulinpennor samt appar och aktivitetsmätare samlas in i en plattform. Vården kan sedan diskutera datan med patienten via plattformen eller vid ett fysiskt möte. Bland annat är medicinjätten Novo Nordisk medfinansiär till bolaget.

6. Save by Solar – 215 miljoner kronor

Solcellsbolaget Save by Solar tog in kapital från ledande fastighetsprofiler. Pengarna kommer delvis användas till att bygga storskaliga så kallade PPA–anläggningar på mark och tak. 

7. Charge Amps – 150 miljoner kronor 

Laddteknikbolaget Charge Amps fortsätter växa och har fyllt på kassan från Swedbank Roburs fonder Microcap och Ny teknik.

8. Peltarion – 150 miljoner kronor

Ai-plattformen har gått in i sin mest expansiva fas – och med det inlett en stor utbildningsinsats för att förklara vad de egentligen gör. Familjen Wallenbergs ägarbolag FAM, EQT Ventures samt hedgefondmiljardären Jim Simons genom sitt Euclidean Capital gick in med mer kapital.

9. Xhail – 65 miljoner kronor

Den forne Cheiron-producenten Andreas Carlsson kom in i ett stukat projekt med en bra idé. Nu har bolaget Xhail städat ut, tagit in 65 nya miljoner och förfinat teknologin – och lovar att göra vem som helst till artist.

10. Esportal – 42 miljoner kronor

Koncernen driver gamingcenter som Inferno Online och hade 1.000 procents tillväxt på sin plattform i fjol. Med veteraner från bland annat Klarna ska de nu expandera i Norden.

11. Zaver – 40 miljoner kronor

12. Crosser – 30 miljoner kronor

13. Qlucore – 30 miljoner miljoner kronor

14. Wayout – 30 miljoner kronor

15. Corsmed – 26,4 miljoner miljoner kronor

16. We don't have time – 25 miljoner kronor 

17. Solidsport – 23 miljoner kronor

18. Grönska – 20,5 miljoner kronor

19. Regily – 20 miljoner kronor

20. HJN Sverige – 17 miljoner kronor

21. Prevet – 15 miljoner kronor

22. Rencom – 15 miljoner kronor

23. Skinome – 15 miljoner kronor

24. Algo DX – 13 miljoner kronor

25. Boneprox – 11 miljoner kronor

Läs mer: Julklappen till tekniksektorn: 3,4 miljarder i riskkapital

Läs mer: Rivstart för svenska techbolag – kammade hem 1,9 miljarder kronor under januari

Läs mer: Något mindre investeringar i februari – startups kammade hem 1,6 miljarder

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer